Κινηματογράφος

Πέθανε ο σκηνοθέτης του “Γκάντι” Ρίτσαρντ Ατένμπορο

Επική ταινία και σταθμός στη σκηνοθετική καριέρα του Ρίτσαρντ Ατένμπορο υπήρξε ο “Γκάντι” η οποία μεταξύ των πολλών βραβείων που έλαβε ήταν και αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας το 1982.

Ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Ατένμπορο, που έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια, άρχισε να εργάζεται στο θέατρο ενώ εμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1943. Έγινε διάσημος με τον ρόλο του Πίνκι στο Brighton Rock ενώ στη σκηνή εμφανίστηκε στην Ποντικοπαγίδα της Άγκαθα Κρίστι, παράσταση που ανέβηκε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο.  Το 1959 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μπράιαν Φορμπς και το 1969 έκανε την σκηνοθετική του πρεμιέρα με το “Αυτός ο υπέροχος πόλεμος”. 
Ανάμεσα στις ταινίες που σκηνοθέτησε είναι οι : “Κραυγή ελευθερίας”, “Τσάπλιν “, ” Η χώρα της σκιάς ” ” Στην αγάπη και στον πόλεμο ” ” Η γέφυρα του Άρνχεμ”.

Συνέχισε να παίζει σε ταινίες όπως “Η Μεγάλη Απόδραση”,  “Τζουράσικ Παρκ”, “ Τα βότσαλα της άμμου”, ” Ελίζαμπεθ ” ” Ο Τζακ και η φασολιά “. Έλαβε τον τίτλο του ιππότη και του βαρόνου.  Είχε τρία παιδιά, εκ των οποίων μία του κόρη μαζί με την  εγγονή του, έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι που έπληξε το 2004 τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε ηλικία 85 χρόνων αποχωρίστηκε ορισμένα από τα έργα που απέκτησε ως συλλέκτης, τα οποία και δημοπρατήθηκαν. Ο ίδιος είχε τότε σχολιάσει : «Πριν από 60 χρόνια, η γυναίκα μου Σίλα κι εγώ αγοράσαμε το σπίτι όπου μένουμε ακόμη. Δεν είχαμε χρήματα για χαλιά ή κουρτίνες, αλλά μόνο για μερικά έργα. Φτάσαμε να έχουμε περισσότερα έργα από όσα αντέχουν αυτοί οι τοίχοι. Τα αγαπήσαμε. Ομως η τέχνη δεν ανήκει σε κανέναν».