Θέατρο

«‘Ανθρωπος και Υπεράνθρωπος» του Μπέρναρντ Σω στο Εθνικό της Αγγλίας

Την κωμωδία-φιλοσοφικό ντιμπέιτ «Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος» του Tζορτζ Μπέρναρντ Σω σε σκηνοθεσία Simon Godwin και με τον ηθοποιό Ralph Fiennes στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Jack Tanner,

πρόκειται να φιλοξενήσει το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στις αρχές του 2015.

Τον Τάννερ, ανάμεσα σε άλλους Έλληνες ηθοποιούς, είχε ερμηνεύσει και ο Δημήτρης Χορν σε παράσταση του Εθνικού σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Ροντήρη, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι κριτικοί της εποχής, γράφοντας για την παράσταση του Εθνικού, αφιέρωναν σχεδόν τα 2/3 των κειμένων τους στο να διατυπώσουν απόψεις περισσότερο για την αξία του κειμένου του Σω και πολύ λιγότερο για τα ενδιαφέροντα ή μη στοιχεία της παράστασης.

Λογικό για ένα κείμενο που περιλαμβάνει τις σημερινές, δημοφιλείς φράσεις: «Η πρόοδος βασίζεται στον παράλογο άνθρωπο που προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του» , «Αυτός που μπορεί ,πράττει. Αυτός που δεν μπορεί, διδάσκει» και «Οι εγκληματίες δεν πεθαίνουν στα χέρια της δικαιοσύνης, αλλά στα χέρια των ανθρώπων».

Η παράσταση, στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live, πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα τις μεταδόσεις φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής.

Χ. Κ