Εικαστικά Φωτογραφία

Φωτογραφία και μουσική στην Κυψέλη

Έναν κύκλο προβολών και φωτογραφικών slideshows βασισμένο στις αναζητήσεις ανερχόμενων και καταξιωμένων φωτογράφων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία, επιμελείται το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ο Ηλίας Γεωργιάδης, ιδρυτής του online περιοδικού Coil Magazine.

Ilias_Georgiadis

Ilias_Georgiadis

Χωρίς να ανήκουν σε μία Σχολή ή να κατατάσσονται σ’ ένα αναγνωρισμένο ρεύμα, οι δουλειές αυτές, από τη Γαλλία μέχρι την Ιαπωνία, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία, μοιράζουν μια συμβολική, ποιητική και κοινωνική προσέγγιση του φωτογραφικού μέσου και φανερώνουν εκπληκτικά σημεία συνάντησης, κοινές ανησυχίες (προβληματική σύνδεση του ατόμου με το συλλογικό, απόδοση της υπόκωφης βίας που διατρέχει τις σύγχρονες κοινωνίες, διείσδυση του ονειρικού στοιχείου στην περιγραφή της πόλης, δημιουργία μιας φωτογραφικής γλώσσας που δεν κινητοποιεί μόνο το βλέμμα αλλά και τη μνήμη του θεατή…), κοινές αναφορές (Michael Ackerman, Jacob Aue Sobol, Adam Cohen…), κοινές τεχνοτροπίες (πάντρεμα της αναλογικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, οπτικοακουστικοί πειραματισμοί…). Σε καθεμία από αυτές τις δουλειές, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να περιγράψει με οπτικά μέσα τη δική του μοναδική ιστορία-περιπέτεια.

Mental_Hospital_Anders-Petersen

Mental_Hospital_Anders-Petersen

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project: ο εμβληματικός σουηδός φωτογράφος Anders Petersen («φωτογράφος της χρονιάς» στις Διεθνείς Συναντήσεις της Φωτογραφίας της Arles το 2003), ο γάλλος φωτογράφος Stéphane Charpentier, η διεθνής κολεκτίβα ΑΜ (Αγγλία, Ιαπωνία, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία), ο ανερχόμενος Gaël Bonnefon, οι φωτογράφοι του πρακτορείου Prospekt Agency (Scott Typaldos, Igor Posner), κ.α.

gael_bonnefon_coil

gael_bonnefon_coil

Από τις 17:00 μέχρι τα μεσάνυχτα, ο χώρος του ΚΕΤ θα μετατραπεί σ’ ένα σκοτεινό θάλαμο. Οι θεατές θα εισέρχονται και θα αποχωρούν την ώρα που το επιθυμούν. Πολύ περισσότερο από μια έκθεση, πρόκειται για μια εικαστική και ηχητική in situ εγκατάσταση. Παντρεύοντας τη φωτογραφική τέχνη με τη μουσική και τον ήχο, κάθε slideshow θα προβληθεί με μια ειδική ηχητική ή μουσική επένδυση.

Ο κύκλος θα συμπληρωθεί στις 21:30 με μια οπτικοακουστική live performance του μουσικού Νίκου Βελιώτη (In Trance 95, Οι ανάσες των Λύκων, Cello Powder, Mohammad…), βασισμένη στην αλληλεπίδραση εικόνας – ήχου.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Αnders Petersen (Σουηδία)

Stéphane Charpentier (Γαλλία)

Gaël Bonnefon (Γαλλία)

Lorenzo Castore (Ιταλία)

Frederico Azevedo (Πορτογαλία)

Damien Daufresne (Γαλλία)

Gabrielle Duplantier (Γαλλία)

Ηλίας Γεωργιάδης (Ελλάδα)

Ηρακλής Δημητριάδης (Ελλάδα)

AM Projects Collective (Antony Cairns, Daisuke Yokota, Ester Vonplon, Gert Jochems, Olivier Pin-Fat, Tiane Doan Na Champassak)

Atonal Collective (Alexander Arnild, Cato Lein, Igor Pisuk, Magdalena Switek, Jannis Tordheim)

magdalena-switek-atonal-collective

magdalena-switek-atonal-collective

Laura Rodari (Ιταλία)

Scott Typaldos (Ελβετία)

Igor Posner (Αγγλία)

Arno Brignon (Γαλλία)

Michael Soyez (Γαλλία)

Mickael-Soyez

Mickael-Soyez

Arja Hyytiainen (Φινλανδία)

Fabien Pio (Γαλλία)

Φωτογραφία εξωφύλλου: Arno Brignon