featured Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Άννα Ετιαρίδου: “Για να παρηγορηθούμε λίγο για τη θνησιγενή μας Τέχνη…”

« Η Τέχνη του ηθοποιού πεθαίνει με το τέλος της παράστασης…». Μ’ αυτά τα λόγια η πρωταγωνίστρια του έργου θρηνεί για τη θνησιγενή Τέχνη του Θεάτρου και εκφράζει τον αβάσταχτο πόνο της για το τέλος της θεατρικής της καριέρας”, αποκαλύπτει στο artplay.gr η Άννα Ετιαρίδου για το έργο “Το σύνδρομο της Εύας”, που έγραψε και στο οποίο πρωταγωνιστεί και κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Βαφείο το Σάββατο 7 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Κώστα Δελακούρα.  Για αυτό το νέο της θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από ιστορίες των παρασκηνίων του Μπρόντγουαιη, η Άννα αφηγείται: “Εμάς, τους ηθοποιούς του θεάτρου, πάντα μας βασανίζει το γεγονός ότι, παύοντας να παίζουμε, όλα τελειώνουν, δεν αφήνουμε κανένα έργο πίσω μας. Εν αντιθέσει με τους θεατρικούς συγγραφείς που το έργο τους συνεχίζει να υπάρχει και στις επόμενες γενιές, οι ηθοποιοί ξέρουν πολύ καλά πως, μόλις τελειώσει η παράσταση, έχει πεθάνει και το δημιούργημά τους. Η τελευταία δε παράσταση της κάθε θεατρικής σαιζόν, είναι ένας σπαρακτικός αποχαιρετισμός… οι ηθοποιοί αποχωρίζονται για πάντα τους θεατρικούς τους ήρωες και τη ζωή που μοιράστηκαν μαζί τους, μ’ έναν αβάσταχτο πόνο. Πολλές φορές έχω φανταστεί τους ήρωές μας, μέσα στο θεατρικό χώρο που παίχτηκε η παράσταση, να συνεχίζουν, σαν άυλα πλάσματα, τη ζωή τους χωρίς εμάς, που τους ζωντανέψαμε για λίγο… Αυτό με παρηγορεί κάπως…

«Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του Θεάτρου, αυτό είναι μία λανθάνουσα παιδικότητα… Κλεινόμαστε μέσα σ’ αυτό το προστατευτικό κουτί που λέγεται Θέατρο και παίζουμε, ασφαλείς, τα θεατρικά μας παιχνίδια…», λέει ένας άλλος ήρωας του έργου. Γιατί η Τέχνη είναι παρηγορητική… Σε βοηθάει να προχωρήσεις, όταν όλα γύρω σου σε απελπίζουν και σου κόβουν τα φτερά. Και η πιο ανθρωποκεντρική Τέχνη απ’ όλες, το Θέατρο, βρίσκεται πάντα εκεί για να μας αφυπνίσει, να μας θέσει μεγάλα ερωτήματα, να μας εμπνεύσει καινούριες ιδέες και να «ξυπνήσει» μέσα μας λεπτά συναισθήματα, ευγένεια, συμπόνια, κατανόηση…

Από καιρό ένιωθα την ανάγκη να μιλήσω για όλα εκείνα που απασχολούν εμάς τους ανθρώπους του Θεάτρου. Χρειαζόταν όμως να αφηγηθώ μια ιστορία. Ψάχνοντας, διαβάζοντας και παρακολουθώντας ταινίες, εμπνεύστηκα «Το σύνδρομο της Εύας», που βασίζεται σε ιστορίες των παρασκηνίων του Μπρόντγουαιη. Οι ήρωες του έργου είναι όλοι άνθρωποι του Θεάτρου – ο καθένας στον τομέα του – και εκφράζουν την αγωνία τους, τους προβληματισμούς τους, τις διαφωνίες τους, την καλλιτεχνική τους κούραση, αλλά και αυτά που τους ταλαιπωρούν καθημερινά, μέσα σ’ ένα χώρο που «απαιτεί να δίνεις τόσα πολλά και να παίρνεις πίσω τόσο λίγα…» Και μέσα σ’ όλα αυτά, τραγικές φιγούρες οι γυναίκες του έργου, καθώς αντιμετωπίζουν με πανικό το πέρασμα του χρόνου. Η κρίση της μέσης ηλικίας κλονίζει σοβαρά τις βασικές ηρωίδες, που βλέπουν τις νεότερες συναδέλφους τους να εισβάλλουν με αλαζονεία στον χώρο τους για να τις εκθρονίσουν και να πάρουν τη θέση τους.

«Γιατί πάντα υπάρχουν οι νεότερες γυναίκες… και στέκονται εκεί και μας κοιτάζουν… χωρίς έλεος…»

Αλλά επειδή το Θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και οι ιστορίες του συχνά φτάνουν στα όρια του σουρεαλισμού, «Το σύνδρομο της Εύας» είναι γεμάτο χιουμοριστικές στιγμές, όπου ο αυτοσαρκασμός των ηρώων κυριαρχεί, οι μεταξύ τους διαμάχες καταλήγουν σε κωμικοτραγικές καταστάσεις και η θλίψη τους μετατρέπεται σε κυνικές δηλώσεις, όπως: «Αν ο κόσμος ήξερε πόσο σκληρά δουλεύουμε εμείς οι ηθοποιοί, δε θα μας θαύμαζε, αλλά θα μας λυπόταν…»

Αυτός λοιπόν ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου, με το φως και το σκοτάδι του, είναι ο κόσμος της καινούριας μας παράστασης. Και, ίσως στο τέλος της σαιζόν, να έχουμε καταφέρει να δώσουμε κι εμείς κάποιες απαντήσεις στα αιώνια θεατρικά μας ερωτήματα και να παρηγορηθούμε λίγο για τη θνησιγενή μας Τέχνη…”

Άννα Ετιαρίδου

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Άννα Ετιαρίδου

Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας

Ερμηνεύουν: Άννα Ετιαρίδου, Θέτις Μητκίδου, Γιάννα Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Καρούζος, Σοφία Ιωακειμίδη και ο Κώστας Δελακούρας.

Φωτισμοί-Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης

Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου

Βίντεο: Πέτρος Κιοσές

Επικοινωνία: Δώρα Μαυρομάτη

 

Πληροφορίες

Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»

Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός

Στάση Μετρό: Κεραμεικός

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637

Ημέρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 21:00  &  κάθε Κυριακή στις 18:30

Διάρκεια παράστασης: 120΄

Τιμές εισιτηρίων: 15 € (γενική είσοδος), 10 € (μειωμένο)