performance Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

“Αφήνω αυτή την παράσταση σαν μία ψεύτικη ετεροβιογραφία, ή σαν δήλωση αγάπης, ή μία απόπειρα να μην ξεχάσω”

«Το father help us είναι μία αυτοαναφορική παράσταση, είναι ένα μνημόσυνο για ένα πραγματικό πρόσωπο, που πειραματίζεται με τα όρια της αυτοβιογραφίας και της μυθοπλασίας», αποκαλύπτει στο artplay.gr ο Ηλίας Αδάμ, που μετά την παράσταση “Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ” του Εντουάρ Λουί στο Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζει στο θέατρο Χώρος στις 4 και 5 Μαρτίου, το νέο του έργο “Father Help Us. Ένα show για τον πατέρα μου”, το οποίο, όπως προσθέτει «εξερευνά το είδος του autofiction, της βιογραφικής ιστορίας δηλαδή που παίρνει διάφορες ελευθερίες πάνω στην πραγματική ζωή.

Το κείμενο το έγραψα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2018, ως μία εναλλακτική διέξοδο ανάμεσα στο Netflix, στους φίλους που παρηγορούσαν, στα παγωτά φιστίκι. Το έστειλα αμέσως στη Στυλιάνα Ιωάννου και μου είπε ότι θέλει να κάνουμε μία παράσταση βασισμένη σε αυτό, τελικά το κάναμε στην Κύπρο με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Θυμέλη του ΘΟΚ.

 

Η παράσταση κινείται κάπου ενδιάμεσα στην προσωπική θεατρική εξομολόγηση, στον σύγχρονο χορό, την pop μουσική, το lipsync, τα camp aesthetics και την diy χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Δεν ξέρω γιατί πρέπει να τη δει κανείς. Φοβάμαι και λίγο γι’ αυτό, από φόβο μήπως κάνω θέατρο στο όνομα κάποιου που αγάπησα πάρα πολύ (χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος ότι είναι θέατρο), παρόλο που στην πραγματικότητα ξέρω ότι οι ρίζες του θεάτρου βρίσκονται σ’ αυτές τις αλήθειες.

Πάντως μέσα απ’ την πορεία αυτής της παράστασης, κάναμε μία πολύ προσωπική διαδρομή. Η Χριστίνα Μαυρομμάτη, συνεργάτιδα στη δραματουργία, έγραψε για το πρόγραμμα της παράστασης: “πρόσφατα κατάλαβα πως από όταν έφυγες από τον κόσμο, άρχισα να πίνω πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού απ’ ότι πριν. Λες και έπρεπε να διατηρήσω μια ισορροπία στην παγκόσμια κατανάλωσή του. Τις τελευταίες ώρες πριν κοιμηθείς και δεν ξαναξυπνήσεις τις περάσαμε μαζί, πίνοντας κρασί, καπνίζοντας και συζητώντας (όπως μας άρεσε να κάνουμε τον τελευταίο καιρό).”

Αισθάνομαι τυχερός γιατί μέσα από αυτή την παράσταση, επιστρέψαμε και εγκαθιδρύσαμε μία super δημιουργική συνεργασία με τον Πάνο Μαλακτό, τη Στυλιάνα Ιωάννου και τη Χριστίνα Μαυρομμάτη, που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με το Eyolf Machine, και πρόκειται να συνεχίσει να παράγει. Η Dolly Vara (μία rap queer μουσική περσόνα) έγραψε τραγούδι για την παράσταση, το Mexri to telos, για το οποίο ετοιμάζουμε σύντομα και video clip!

Αφήνω αυτή την παράσταση σαν μία ψεύτικη ετεροβιογραφία, ή σαν δήλωση αγάπης, ή μία απόπειρα να μην ξεχάσω, να μην ξεχάσουμε».

Ηλίας Αδάμ

Ταυτότητα

Κείμενο και σκηνοθεσία: Ηλίας Αδάμ

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Χριστίνα Μαυρομμάτη

Μουσική επιμέλεια και σύνθεση: Δημήτρης Σπύρου και Dolly Vara

 

Παίζουν: Στυλιάνα Ιωάννου και Πάνος Μαλακτός

 

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 10€, Φοιτητικό, Ανέργων: 8€

Διάρκεια: 60’

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2103426736