Θέατρο

Ανέστης Αζάς: «Όταν η τέχνη αξιώνει το δίκαιο»

«Ήθελα να καταδείξω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα σάπιο και διεφθαρμένο μηχανισμό όπου οι πρόσφυγες είναι η κορυφή του παγόβουνου», υποστηρίζει στο artplay.gr ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς για την παράσταση «Φαρμακονήσι ή το δίκαιο του νερού» που

ανεβαίνει εκ νέου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, από 14 έως 22 Νοεμβρίου, μετά την παρουσίασή του στο Φεστιβάλ Αθηνών.  « Ένας θεσμός έχει απολέσει την ικανότητά του να υπηρετήσει το δίκιο, και έρχεται η τέχνη να το αξιώσει» εξηγεί ο σκηνοθέτης για να προσθέσει πως «μια ομάδα ηθοποιών έχουν δουλέψει μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί για να αξιώσουν αυτήν την τελευταία πίστη στον άνθρωπο και στην δικαιοσύνη, ως μια βασικότατη αρχή για να μπορέσει να υπάρξει κοινωνία».
Το « Φαρμακονήσι» όπως αποκαλύπτει ο Αζάς «είναι μόνο η αρχή καθώς η προβληματική για το προσφυγικό ζήτημα θα αναπτυχθεί σε μια νέα παράσταση με τον Πρόδρομο Τσινικόρη στη Γερμανία το 2016».
Αναφερόμενος στην σκηνική δράση κάνει λόγο για τους ηθοποιούς που ταξινομούν το υλικό, κολλάνε στον τοίχο χαρτιά, καθώς όπως λέει «βασικό υλικό με το οποίο δουλεύουμε είναι το χαρτί, σύμβολο μιας γραφειοκρατίας στην οποία είμαστε βυθισμένοι και εμείς οι ίδιοι. Ανεμιστήρες ανεμίζουν τα χαρτιά αποτελώντας ως ένα πολύ ωραίο σκηνικό στοιχείο».

Εκτός από τους ηθοποιούς, Βασίλη Κουκαλάνι, Άρη Λάσκο, Θεανώ Μεταξά και Μάρθα Μπουζιούρη, παίρνει μέρος ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης που ήρθε από την Μασσαλία έχοντας ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια φωτογραφικά τις ροές των προσφύγων στα σύνορα. Την δική του διεθνή μαρτυρία δίνει ο Γιονούς Μοχαμαντί πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ προσφύγων και μέλος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού οργάνου. «Με ενδιέφερε ο Γιονούς γιατί είναι ένα δρών υποκείμενο της ιστορίας , συμμετέχει , κάνει πολιτική. Η δική του οπτική γωνία είναι η διεθνής πραγματικότητα. Η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, η πραγματικότητα με τα δίκτυα των διακινητών και πόσο τεράστια μπίζνα είναι τελικά η μετανάστευση» λέει ο Αζάς.

Υπάρχει η μαρτυρία του Σαμουλά Σαφί ενός από τους επιζώντες στο Φαρμακονήσι που ζει στην Νορβηγία καθώς και εκείνου που συνελήφθη ως διακινητής και εκτίει ποινή 125 χρόνων στις φυλακές Αυλώνα. Τέλος οι δικηγόροι Γιάννα Κούρτοβικ και Μαρία Παπαμηνά “παρουσιάζουν την νομική διάσταση μιας υπόθεσης που μπήκε στο αρχείο”.

Μ. Ζ

Video : Πάτροκλος Σκαφιδάς