Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Αναστασία Ρεβή : « Το Κτίριο θυμάται και αφηγείται την ιστορία μιας χώρας»

Δουλεύοντας εδώ και πολλά χρόνια στο Λονδίνο με την θεατρική ομάδα «Theatre Lab» που ανεβάζει κυρίως ελληνικό θέατρο στα αγγλικά, η σκηνοθέτης Αναστασία Ρεβή, γνωστή για τις παραστάσεις της που εντυπωσιάζουν και αποτυπώνονται στη μνήμη

θα σκηνοθετήσει το φθινόπωρο στο Άλμα «Το γλυκό πουλί της νιότης» με την Κατερίνα Μαραγκού και τον Όμηρο Πουλάκη.

Η Αναστασία γράφει σήμερα στο artplay.gr για το καινούριο θεατρικό έργο της Πένυς Φυλακτάκη «Το Κτίριο» που σκηνοθετεί με την ομάδα PRAXIS της ελληνικής κοινότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, 11, 12 και 13 Ιουνίου.

 

praxis

 

«Η συνεργασία μου με την Θεατρική Ομάδα PRAXIS των Ελλήνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν μια υπέροχη και μάλλον αναπάντεχη πρόσκληση που ήρθε πριν τα Χριστούγεννα…Είναι μια παρέα Ελλήνων με εξαιρετικό επίπεδο που παράλληλα με την επιστημονική έρευνα και την επαγγελματική ενασχόληση του καθένα υπάρχει μια αυθεντική αγάπη για την Τέχνη και ειδικότερα για το Θέατρο. Μου άφησαν μια πολύ όμορφη αίσθηση στην πρώτη μας συνάντηση και έτσι συμφώνησα στο να προχωρήσουμε μαζί την φετινή χρονιά!
Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας έναν θεατρικό κώδικα μέσα από σεμινάρια και διδασκαλία θεατρικών τεχνικών και καθώς έβλεπα ότι έχουν τις σωστές προδιαγραφές για να φτάσουν τους απαραίτητους καλλιτεχνικούς στόχους πρότεινα ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ , το οποίο μάλιστα είναι και το καινούργιο έργο της βραβευμένης με Κρατικό Βραβείο Πένυς Φυλακτάκη που μόλις εκδόθηκε και παρουσιάστηκε τόσο στο αθηναικό κοινό όσο και στο κοινό της Θεσσαλονίκης ,τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Οξφόρδη είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Αγγλίας. Θυμάμαι τα χειμωνιάτικα πρωινά, να φτάνει το τραίνο από Λονδίνο στην Οξφόρδη και να περπατώ για να πάω στα κολλέγια όπου ήταν και οι χώροι της πρόβας και της θεατρικής μας δημιουργίας. Αυτό ήταν για μένα πραγματική έμπνευση …η αρχιτεκτονική της πόλης, το ποτάμι, τα ποδήλατα, η κωπηλασία, τα μαρμάρινα κτίρια από το 1200 μ.Χ, οι κισσοί και το χρώμα που αφήνει στα μάρμαρα το νερό της βροχής, οι τεράστιες σιδερένιες πόρτες, τα οικόσημα και τα φωτισμένα παράθυρα από τις μοναδικές Οξφορδιανές βιβλιοθήκες, όταν στην επιστροφή μου για τον σταθμό σουρούπωνε. Όλα αυτά επέδρασαν καταλυτικά στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου. Τα κτίρια της πόλης λένε ιστορίες σκέφτηκα και πρότεινα το έργο της Πένυς.

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά το να έχω ανέκδοτα έργα των περισσότερων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στα αρχεία μου. Υπάρχει μια ωραία επαφή μεταξύ μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο σκηνοθέτη και συγγραφέα όσο και σε σχέση με το τεράστιο έργο του Theatre Lab Company www.theatrelab.co.uk και την προώθηση του Ελληνικού Θεάτρου στην Μεγάλη Βρεττανία.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ λοιπόν αφηγείται την εφήμερη ιστορία των ανθρώπων που ζουν τους ίδιους κύκλους διαρκώς και δεν το αντιλαμβάνονται, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ζει μαζί με τους ανθρώπους κι ενώ εκείνοι φεύγουν εκείνο μένει και θυμάται, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ αφηγείται με τον δικό του ξεχωριστό και ανάλαφρο τρόπο την ιστορία της Ελλάδας, την ιστορία μιας χώρας που “πεθαίνει, ζει κι αλλάζει μαγεμένη” όπως χαρακτηριστικά λέει ένας στίχος σε τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι.

Η παράσταση παρουσιάζεται 11, 12 και 13 Ιουνίου στην Οξφόρδη στο Michael Piltch Studio στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους. Είναι θέση της ομάδας PRAXIS να παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους πάντα στα Ελληνικά με Αγγλικούς υπέρτιτλους και έτσι παρουσιάστηκε και η περσινή τους παράσταση “Εσωτερικές Ειδήσεις” του Μάριου Ποντίκα που ήταν και η πρώτη τους ουσιαστικά εμφάνιση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Οξφόρδης».

Αναστασία Ρεβή

11265123_10152801006061641_6322383559928505813_n

*Το λογότυπο της Praxis σχεδιάστηκε από την Αγγελική Ξιφαρά