Metamanias Θέατρο Παιδί

Αλίκη, από τον καθρέφτη μάθε να περνάς!

Αγκαλιά με το έργο που του ψιθυρίζει τα ωραιότερα μυστικά είναι ο κάθε δημιουργός και με αυτό ταξιδεύει και πορεύεται στη ζωή και την τέχνη του. Και το έργο σαν ένα δέντρο που φυτρώνει στην καρδιά και ζει από τις ιστορίες και τα παράξενα του κόσμου που δεν έχουν τελειωμό, οδηγεί σοφά όπως μόνο αυτό ξέρει, την ζωή του δημιουργού. Αυτό το δέντρο όλα τα χωρά και τα γεννά,  έμπνευση, όραμα, φαντασία, ουτοπία, ομορφιά, έναν ολόκληρο , άλλο κόσμο, που μέσα του ζούνε τα παιδιά και όλοι όσοι θέλουν και μπορούν παιδιά να παραμείνουν.

Δεκατρία χρόνια μετά την αναπάντεχα βελούδινη συνάντησή μας στο πρώτο θεατρικό τους έργο, το «Σίτος Σιταράκις, αυτός ο Μεγάλος μικρός»,  στην Αθηναίδα, ο Δημήτρης Αδάμης, η Δόμνα Ζαφειροπούλου και οι «Μαγικές Σβούρες» τους, συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν στον προσωπικό, εντελώς δικό τους, μαγικό και αναγνωρίσιμο πια από μεγάλο αριθμό κοινού, θεατρικό κόσμο και κώδικα, καταφέρνοντας κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο: την ώρα που το χαμόγελο γίνεται γέλιο, τα μάτια να στάζουν δάκρυα κρυφά.

Φέτος οι Μαγικές Σβούρες κάνουν την μεγάλη έκπληξη και την προσωπική τους υπέρβαση, καθώς επιλέγουν το έργο με το οποίο φαίνεται πως πορεύονταν μαζί σε όλη την κοινή ζωή τους, προσωπική και καλλιτεχνική. «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» κάθε Κυριακή στο Θέατρο Ιλίσια διαθέτει την τελειότητα μιας σκηνικής αφήγησης και αφαίρεσης που τόσο αρέσει στα παιδιά και που μόνο στον κόσμο του Μπομπ Ουίλσον μπορεί κάποιος να συναντήσει. Tableau vivant μοναδικής  ομορφιάς και λόγου που αλλάζουν την κλίμακα μιας θεατρικής αφήγησης , τοποθετώντας την στο υψηλότερο σημείο. Με τη σημασία στη λεπτομέρεια και το ταλέντο σύνθεσης να φέρει την ταυτότητα του πηγαίου προσωπικού χιούμορ του συγγραφέα και σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη που καταδεικνύει την στάση του στη ζωή και τις μεγάλες αγάπες του στο παλιό καλό θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο στον οποίο φαίνεται να έχει κάνει σπουδή. Πρόκειται ίσως για την πιο βιωματική παράσταση που έχουμε δει έως τώρα από τις Μαγικές Σβούρες, για αυτό άλλωστε και βαθιά συγκινητική για ορισμένους από εμάς. Είναι εμφανές πια πως τα παιδιά βρήκαν επιτέλους τον Φελίνι – παραμυθά που τους ταιριάζει και κυρίως τους αξίζει. Ίσως γιατί αυτοί οι δυο, που είναι τρεις, Αδάμης, Ζαφειροπούλου και παιδιά, μοιάζουν πολύ. Ο ένας μεγαλώνει μαζί με τον άλλο και από κοινού δεν σταματούν να παίζουν. Και να αναφωνούν μεταξύ τους : «Η Αλίκη είσαι εσύ!». Και όχι «Νόμιζα ότι τα παιδιά είναι μυθολογικά τέρατα»!

Ο Δημήτρης, η Δόμνα, οι ηθοποιοί Δημήτρης Αγοράς , Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος, Σοφία Πανάγου, Δανάη Σδούγκου,  Μαριλίζα Χρονέα και Γιάννης Φιλίππου αλλά και οι συντελεστές της παράστασης, Βέρα Αναστασάκου στα κοστούμια, Αντιγόνη Γύρα στην κίνηση, Γιώργος Κωνσταντινίδης στην ενορχήστρωση-διασκευή, Ιφιγένεια Κωφού στις μάσκες και τις κατασκευές, Γιώργος Ανεστόπουλος στους φωτισμούς, Κωνσταντίνος Παππάς ως βοηθός σκηνοθέτη και Ευγενία Σιγαλού ως βοηθός χορογράφου, βρίσκονται στην δημιουργικότερη στιγμή τους, τόσο που μεγάλοι και μικροί παρασέρνονται χωρίς να ακολουθούν οδηγίες, συμβουλές και ξεπερασμένους διδακτισμούς, γιατί η Αλίκη ξέρει και ψιθυρίζει στο αυτάκι: Ονειρευτείτε, πέστε στο λαγούμι, ταξιδέψτε στο όνειρο και στην φαντασία, την δική σας ουτοπία , περάστε μέσα από τον καθρέφτη και μην φοβάστε, πνιγείτε στα δικά σας δάκρυα και ζητήστε από τον «τυφλοπόντικα να σας πει μια ιστορία», ακούστε τον λαγό που «μα τα αυτιά και τα μουστάκια του», δίνει στις λέξεις το νόημα που θέλει, όπως όλα τα παράξενα και πρωτοφανή πλάσματα που η Αλίκη συναντά στο «πιο περιεργότερο» έργο όλων των εποχών. Όπου μια ώρα για « τσάι δεν τελειώνει ποτέ» και όπου μπορείς να κάνεις και να πάς όπου θέλεις χωρίς κανείς να σε εμποδίσει. Γιατί ο χρόνος δεν υπάρχει, παρόλο το μεγάλο ρολόι στην τσέπη του γιλέκου του που ο λαγός συμβουλεύεται συνεχώς. Γιατί «Αν γνώριζες τον χρόνο δεν θα τον κρατούσες». Πώς αλλιώς θα μπορούσες να συναντήσεις την γάτα και την  κάμπια που τόσο σοφά μονολογεί λέγοντας «Να κρατάς την ψυχραιμία σου!». Σε αυτήν την παράσταση εικόνες πολύχρωμες εναλάσσονται ταχύτατα, συντροφιά με όμορφες μουσικές και τα ωραιότερα φώτα που λένε την δική τους ιστορία. Ένας μυθικός τόπος όπου θα συναντήσεις το πιο παράξενο παιχνίδι κροκέ με τα μπαστούνια – φλαμίγκο και τις μπάλες ολοστρόγγυλους σκατζόχοιρους! Με τον πιο ζουμερό χορό των αστακών που έχεις δει ποτέ μπροστά στα μάτια σου, τον γρύπα και την ψευτοχελώνα, τα  πιο περίεργα και γοητευτικά, θαυμαστά πλάσματα που δίνουν την πιο ροκ συναυλία που έχεις βρεθεί! Και με το μοναδικό Μπριλόκι και το τραγούδι του, από τις πιο τρυφερές στιγμές  της παράστασης, και για κάποιους από τις πιο συγκινητικές, καθώς “Οι δυο που ήταν τρεις και κανείς δεν ψάχνει να τους βρει,  αυτοί είναι που ψάχνουν να βρουν μια άμαξα θαλασσινή..” για όλους μας.

Μάνια Ζούση