Κινηματογράφος

Κέιτ Μπλάνσετ Χ 13 στο «Manifesto»

Ο θρίαμβος της μεταμόρφωσης, της ευφάνταστης εναλλαγής και της υποκριτικής δυναμικής της Κέιτ Μπλάνσετ, κυριαρχεί στους δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους που υποδύεται στην ταινία “Manifesto” του Γιούλιαν Ρόζεφελεντ, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance στη Γιούτα των ΗΠΑ που διεξάγεται φέτος από 19 έως 29 Ιανουαρίου.

Πρόκειται στην ουσία για 13 ταινίες προσαρμοσμένες σε ένα κινηματογραφικό έργο, καθώς το «Manifesto» συνθέτει καλλιτεχνικά μανιφέστα από τις αρχές του 20ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, κείμενα από Φουτουριστές και Ντανταϊστές έως την Pop Art και το Fluxus και από σκηνοθέτες όπως οι Λαρς φον Τρίερ και Τζιμ Τζάρμους.

Σε δημοσίευμα του Variety.com  αναφέρεται πως «η ταινία αποκαλύπτει την πολιτική σημασία αυτών των διακηρύξεων, συχνά γραμμένων με νεανική οργή σαν ένα ζωντανό κάλεσμα για δράση. Διερευνά μάλιστα αν οι συγκεκριμένες παθιασμένες διακηρύξεις μπορούν εφαρμοστούν στη σύγχρονη κοινωνία μας και εξετάζει το ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα».

Η Μπλάνσετ υποδύεται μεταξύ άλλων μία χορογράφο, μια δασκάλα δημοτικού σχολείου, μια εργάτρια σε εργοστάσιο αλλά και μια άστεγη.

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γερμανού Γιούλιαν Ρόζεφελεντ που είναι γνωστός για τις περίτεχνες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις του.

Ο Ρόζεφελντ έχει σκηνοθετήσει έως τώρα τις ταινίες μικρού μήκους «Lonely Planet» και «Asylum».

Γ. Σ