Θέατρο Παιδί

«Άκου»: Μια ιδέα της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ένα παιδί και μια μελωδία. Το παιδί ξυπνάει, γιατί η μελωδία που το συνόδευε, παύει. Ξυπνάει και παλεύει να τη θυμηθεί,

να την ξαναφέρει πίσω, να την ανασυνθέσει. Αλλιώς το παιδί δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί. Κι ένα μεγάλο «ταξίδι» ξεκινάει.

Με αυτά τα λόγια προλογίζει η Ξένια Καλογεροπούλου την παράσταση «Άκου», με την οποία το Θέατρο Πόρτα συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε στις θεατρικές παραστάσεις για βρέφη.

Το «Άκου» που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος Δημήτρης Καραντζάς, ντύνει μουσικά ο Κορνήλιος Σελαμσής, ενώ ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Βουδούρης. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Ιωάννας Τσάμη. Η παράσταση απευθύνεται σε βρέφη 1-3 ετών και είναι προγραμματισμένη για τις 28 Σεπτεμβρίου.

Πως όμως προέκυψε το «Άκου». Η Ξένια Καλογεροπούλου εξηγεί:

«Μετά από τη χαρά που μας έδωσαν το Ελα, έλα και το Πού είναι; έπρεπε να βρούμε κάτι καινούριο και διαφορετικό που να ενδιαφέρει εξ’ ίσου το βρεφικό μας κοινό. Την ιδέα μού την έδωσαν δυο στιγμές από το Πού είναι; Στιγμές όπου τα μωρά έμεναν άφωνα και μαγεμένα ακούγοντας απλώς κάποιες νότες μουσικής ή κάποιους ήχους. Ετσι σκέφτηκα πως το επόμενο θέαμα θα έπρεπε να λέγεται Άκου και να βασίζεται σε ήχους και σε μουσική. Όπως παρακολουθούσαν τα μωρά την ανάγκη μιας ηρωίδας να πιάσει το φεγγάρι ή μιας άλλης να ξαναδεί τη μαμά της, τώρα το θέμα να είναι η ανάγκη ενός παιδιού να ξαναβρεί μια μελωδία που το μάγεψε φευγαλέα κι ύστερα χάθηκε.

Ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Κορνήλιος Σελαμσής αγκάλιασαν την ιδέα μου με ενθουσιασμό και φτιάχνουν τώρα τη δική τους εκδοχή που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα».