Θέατρο

Ακίνητα του ΥΠΠΟ σε ομάδες καλλιτεχνών

Σχέδιο για “παραχώρηση υποδομών και δημοσιότητας” σε ομάδες καλλιτεχνών και δημιουργών επεξεργάζεται το υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Νίκος Ξυδάκης απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Κανελλοπούλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα στην εφημερίδα Αυγή, από το πρόγραμμα αυτό “θα προκύψουν κλώνοι, “spin-off”, με ποικίλες δράσεις, είτε παραγωγικές για εμπορική εκμετάλλευση είτε αμιγώς καλλιτεχνικοί κλώνοι” είπε ο Ν. Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα μειώνεται και το κόστος των παραγωγών.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι τα περισσότερα κτήρια του υπουργείου βρίσκονται στην Πλάκα, “είναι μικρά, δεν δέχονται καμία αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους, όλα βρίσκονται πάνω σε αρχαιολογικό υπόστρωμα”. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της πώλησης 28 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού σε θυγατρικές εταιρείες της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία μετά ενοικίασε το κράτος! “Είχαν παραβιαστεί οι αρχές της διαφάνειας και της αμεροληψίας” τόνισε η Μ. Κανελλοπούλου και ανέφερε ότι για το κεντρικό κτήριο της Μπουμπουλίνας θα δοθούν 12 εκατ. ευρώ (600.000 τον χρόνο για 20 έτη).

“Εγώ δεν μπόρεσα να βρω ποιο ήταν το τίμημα πώλησης του κτηρίου της Μπουμπουλίνας, διότι είναι πακέτα. Είναι καταπληκτικές νομικές κατασκευές, οι οποίες σβήνουν κάθε ίχνος”, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: “Φοβάμαι ότι σε μερικές περιπτώσεις μάς έχουν κόψει ένα μέλος και δεν θα φυτρώσει”.
Ένα-δυο βιβλιοπωλεία της Αθήνας ωφέλησε η ενιαία τιμή βιβλίου

Στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα ενταχθεί η επαναφορά της ενιαίας τιμής στο βιβλίο “και μάλιστα βελτιωμένη”, δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλας Κατσαβιά. “Ένα-δυο ίσως μεγάλα βιβλιοπωλεία των Αθηνών ωφελούνται από αυτή την κατάσταση, αποσπώντας τεράστιες εκπτώσεις από τους εκδότες, οι οποίοι αναγκάζονται να βάζουν πλασματικά υψηλές τιμές”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ο Ν. Ξυδάκης είπε ότι εξετάζει την αναδιοργάνωση στη διοίκηση και στη δομή του υπερκείμενου Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ότι σκέφτεται “να υπάρξει μια ζωηρή, καλά στελεχωμένη υπηρεσία του υπουργείου”. “Θα εξετάσουμε εάν μπορεί να γίνει αυτό για ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο όπως ήταν το ΕΚΕΒΙ”, πρόσθεσε. “Η αναγκαιότητα ενός αυτόνομου εθνικού φορέα για το βιβλίο επιβάλλει την επανίδρυση του ΕΚΕΒΙ”, υποστήριξε η Χρ. Κατσαβιά, η οποία έθεσε και το ζήτημα των βιβλιοθηκών (δημόσιες, δημοτικές, ακαδημαϊκές, σχολικές), προτείνοντας “να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα λειτουργίας των βιβλιοθηκών σε έναν ενιαίο φορέα”.

Ρεπορτάζ Κώστας Πουλακίδας

Πηγή: Αυγή