performance Οι δημιουργοί γράφουν

Ειρήνη Μαργαρίτη : «Μια βόλτα – λιτανεία στα στέκια του Παπαδιαμάντη»

Μια διαφορετική ξενάγηση στα χριστουγεννιάτικα διηγήματα και την ζωή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρεί η θεατρική ομάδα Re-Act και η σκηνοθέτις Ειρήνη

Μαργαρίτη την Πέμπτη 17 και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου.  Ο περίπατος με χαρακτηριστικά θεατρικού δρώμενου, που έχει τίτλο “Christmas Number’s” – Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Η Αθήνα γιορτάζει» , περνά μέσα από τα μέρη που έζησε και σύχναζε ο μεγάλος συγγραφέας. Η Ειρήνη Μαργαρίτη σημειώνει στο artplay.gr

papa 10
«Christmas Number’s, είναι τα έκτακτα φυλλάδια που έβγαζαν τα εικονογραφημένα περιοδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στα οποία αναφέρεται ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης σε άρθρο του στην «Εφημερίς», στις 25/12/1887».
Μια διαδρομή στα ίχνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ένα «προσκύνημα» στα μέρη που έζησε και σύχναζε. Στου Ψυρρή, στον Άγιο Ελισσαίο, στο Μοναστηράκι. Οι ήρωες από τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του «αγίου των ελληνικών γραμμάτων» ζωντανεύουν και μας αφηγούνται τις ιστορίες τους. Η γραία Καντάκαινα (Χριστόψωμο), ο Μάνος του Κορωνιού, (Το Άνθος του Γιαλού) ο μάστρο- Παύλος ο Πισκολέτος (Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη), είναι μόνο μερικοί από αυτούς.
Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη έχουν κρύο και φτώχια. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι που αναγκάζονται να θαλασσοπνίγονται τις γιορτές για να βγάλουν ένα μεροκάματο, που χρωστάνε νοίκια και που πάνω από όλα προσμένουν θαύματα. Θαύματα που συνήθως παρά τις προσευχές δε φτάνουν «στο θρόνο του Μεγαλοδύναμου» (όπως γράφει κι ο ίδιος).
Όταν ήμουν μικρή πήγαινα πολύ συχνά στην εκκλησία με τη γιαγιά μου η οποία ήταν μια πολύ θρησκευόμενη γυναίκα. Ο χρόνος που περνούσα εκεί μέσα, τα σωσμένα κεράκια που έβλεπα τη γιαγιά μου να σβήνει με τα δάχτυλά της, το χαμηλό φως, οι αγιογραφίες, είναι εικόνες που έχουν χαραχτεί πολύ βαθιά μέσα μου. Είναι και ο κύριος άξονας που διαπερνά με κάποιο τρόπο τη διαδρομή μας, η οποία δε διαφέρει και πολύ από μια λιτανεία. Μια λάμπα πετρελαίου μας οδηγεί στους δρόμους του κέντρου ενώ μια εκ των ηθοποιών (Αθηνά Αλεξοπούλου) «περιφέρει» μια παλιά φωτογραφία. Για την ακρίβεια τη φωτογραφία της προ-προγιαγιάς μου. Αμανέδες αντί για ψαλμωδίες κι ο λόγος του Παπαδιαμάντη σε κάθε στάση μας. Τα Christmas Number’s- Tα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να «συναντηθούμε» με τον λόγο του μεγάλου μας συγγραφέα, να γνωρίσουμε καλύτερα τους ήρωες/ «φτωχοδιάβολους» του, να συγκινηθούμε, να γελάσουμε και κυρίως να αναζητήσουμε δικά μας τελετουργικά (έστω και με ξένα δάνεια) σε μια εποχή που δε δείχνει να ενδιαφέρεται να δημιουργήσει δικά της».

Ειρήνη Μαργαρίτη

papa 8

Οι Στάσεις διαδρομής:
1. Το Άνθος του Γιαλού
17:30: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού, πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8
2. Βαρβάκειο Σχολείο
18:00: Πλατεία Βαρβακείου Αγοράς, Αθηνάς 53
3. Το Χριστόψωμο – Το σπίτι στου Ψυρρή
18:15: Αριστοφάνους 18
4. Η Σταχομαζώχτρα – Το μπακάλικο του Καχριμάνη
18:30 Αγ. Αναργύρων 45
5. Το κελί των Αγίων Αναργύρων
19:00 εκκλησία Αγ. Αναργύρων, οδός Αγαθάρχου 2 και Αγ. Αναργύρων 16-18
6. Πρώτες δημοσιεύσεις
19:30: πλατεία Ηρώων Ψυρρή
7. Ψάλλοντας στον Άγιο Ελισσαίο
19:45: εκκλησία Άγιου Ελισσαίου, Άρεως 14
8. Το Μοναστηράκι στα Διηγήματα
20:00: Τζαμί Τζισδαράκη, πλατεία Μοναστηρακίου
9. Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη
20:15: Καφενείο η Ωραία Ελλάς, Μητροπόλεως 59

papa 4

Ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδρομή (9 στάσεις) ή μόνο ένα τμήμα της, επιλέγοντας ώρα, σημείο και διήγημα. Η συνολική διάρκεια της ξενάγησης- δρώμενο είναι τρεις ώρες. Με την συνεργασία της Clio Muse

papa 6

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ειρήνη Μαργαρίτη
Ξενάγηση: Ανδρέας Φατούρος από την ομάδα Clio Muse
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Καλφόγλου

papa 9

Φωτογράφος : Ροζίτα Φοράδη

papa 1

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αθηνά Αλεξοπούλου, Συμεών Τσακίρης, Μάνος Κανναβός, Απόστολος Φράγκος, η λυρική τραγουδίστρια Ειρήνη Τζανετουλάκου κι ο Θέμος Σκανδάμης στα κάλαντα.