Εικαστικά Κινηματογράφος Μουσική

Βωβές κινούμενες εικόνες του σήμερα και πειραματικός ήχος

Moving Silence: Η διοργάνωση που καθιερώθηκε στην Αθήνα ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» επιστρέφει για 5η φορά με ασυνήθιστες προτάσεις κινηματογραφικών, μουσικών, εικαστικών δρώμενων με πηγή

έμπνευσης  το «Πορτραίτο»:

Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Σήμερα διοργανώνει εκδηλώσεις σ’ όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες της εκάστοτε χώρας.

Τι περιλαμβάνει η 5η Moving Silence

Εκτός από σύγχρονες βωβές ταινίες μικρού μήκους η Moving Silence Αθήνα 2015 παρουσιάζει σε πρώτη ελληνική προβολή το μνημειώδες πειραματικό έργο «Ιησούς – Το Φιλμ» συνοδεία ενός νέου live soundtrack Ελλήνων μουσικών και sound artists.

Ο κινηματογραφιστής και εμπνευστής του φιλμικού εγχειρήματος «Ιησούς» και Καθηγητής Κινηματογράφου και Βίντεο στην Ανώτατη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig, Michael Brynntrup, θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το έργο του.

14jes05_foetus_2k

Στο «βωβό πορτραίτο» είναι αφιερωμένο και το κινηματογραφικό εργαστήριο «Vice Versa Portraits» με φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών Braunschweig, το οποίο θα διευθύνει ο Καθηγητής Michael Brynntrup.

Μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη πρόταση διερεύνησης της βωβής κινηματογραφικής κουλτούρας αποτελεί και η έκθεση GIF-Art «Jiggling Golems», η οποία θα είναι προσβάσιμη σ’ όλους τους χώρους των εκδηλώσεων της Moving Silence.

Τη μουσική συνοδεία του φετινού προγράμματος αναλαμβάνουν Έλληνες μουσικοί και sound artists καθώς και ο Μεξικανός μουσικός DEKJ που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Μεταξύ των Ελλήνων μουσικών, των οποίων η λίστα δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα είναι οι: Νίκος Βελιώτης, Αδάμης, Ανάργυρος Δενιόζος, Άννα Παγκάλου.

Για την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος Moving Silence 2015 φροντίζει ο κινηματογραφιστής Matthias Fritsch, Βερολίνο, για την επιμέλεια του μουσικού μέρους της διοργάνωσης η αρχιτέκτων και μουσικός Θάλεια Ιωαννίδου, Αθήνα, για την επιμέλεια της έκθεσης η ιστορικός τέχνης και μουσικός Μαριάννα Ζήκου, Ιωάννινα.

Stage Manager είναι ο μουσικός παραγωγός Νεκτάριος Παππάς.

Παρασκευή 13/3/2015, 20:30

Goethe-Institut Athen, Ομήρου14-16, Αθήνα

Πορτραίτα & Χαρακτήρες

Troxum2

Έντεκα ταινίες μικρού μήκους εξερευνούν πορτραίτα και χαρακτήρες – προσώπων, γεωγραφικών χώρων ή φετίχ. Είτε με αναφορές στην εποχή του βωβού σινεμά είτε στο σχεδιασμό 3D-χαρακτήρων, όλα τα φιλμάκια διεισδύουν στην ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση των υποκειμένων/αντικειμένων τους, μεταφέροντας γνωρίσματα του χαρακτήρα τους – άλλοτε κρατώντας απόσταση, άλλοτε παίζοντας μαζί τους και κάποιες φορές αφηγούμενα κάτι περισσότερο για το πρόσωπο πίσω από την κάμερα.

Σάββατο 14/3/2015, 21:00

Κινηματογράφος «Ίρις», Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα

80s Underground Classic «Ιησούς – ΤοΦιλμ» (127´)

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Michael Brynntrup και πολλοί άλλοι

Παρουσιάζει ο Καθηγητής Michael Brynntrup.

«Ιησούς – Το Φιλμ» είναι μια πειραματική ταινία του 1986 και μνημειώδες πλέον έργο της ιστορίας του κινηματογράφου. Ασπρόμαυρο, γυρίστηκε σε ρωσικό super 8 υλικό από 22 κινηματογραφιστές και ομάδες super 8 της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας σε 15 μήνες και αφηγείται σε ελεύθερη απόδοση τη ζωή του Ιησού. Ο Michael Brynntrup, εμπνευστής και συντονιστής του κινηματογραφικού αυτού εγχειρήματος, υποδύεται και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

Μετά την παγκόσμια πρώτη στο Φόρουμ της Μπερλινάλε 1986 η ταινία προβλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Το 2014 αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Στήριξης Κινηματογραφικής Κληρονομιάς» του Ιδρύματος Προώθησης του Κινηματογράφου της Γερμανίας. Τώρα παρουσιάζεται στην Αθήνα με νέο live soundtrack Ελλήνων μουσικών.

Δευτέρα 16/3/2015, 19:00

«Circuits and Currents»

Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια

 Workshop „Vice Versa Portraits“

(12-16/3/2015)

Διεύθυνση: Καθηγητής Michael Brynntrup

Deborah Uhde1

Ο Καθηγητής Michael Brynntrup έρχεται στην Αθήνα με οκτώ φοιτητές του από το τμήμα κινηματογράφου. Μαζί με οκτώ φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας θα γυρίσουν ανά ζευγάρια ο ένας το πορτραίτο του άλλου.

Τα δεκαέξι πορτραίτα των Γερμανών και Ελλήνων φοιτητών που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν με ζωντανή μουσική τη Δευτέρα 15/3 μαζί με την πρεμιέρα του συλλογικού φιλμ «Che Un Dalou» που δημιούργησαν οι Γερμανοί φοιτητές ως κινηματογραφική απόκριση στο κλασικό βωβό έργο του Μπουνιουέλ «Un chien andalou» (1929)

Jiggling Golems

Έκθεση „Jiggling Golems“ – GIF-Animation

13/3+14/3+16/3

Προσβάσιμη σ’ όλους τους χώρους της διοργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε εκδήλωση. Έχετε διάθεση να εξερευνήσετε τη βωβή κινηματογραφική κουλτούρα των GIFs; Φέρτε μαζί σας Smartphone ή Laptop ή Tablet.  Επιμέλεια και παρουσίαση: Μαριάννα Ζήκου, ιστορικός τέχνης και μουσικός.

Info
12 – 16 Μαρτίου
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Κινηματογράφος «Ίρις», Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα
«Circuits and Currents», Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 210 3661000, [email protected]

Πρώτη ανάρτηση 8 Μαρτίου2015 16:12