Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν

Βασίλης Τζαβάρας : Η «Η λέξη που λείπει» είναι μουσική και συναισθηματική διαδρομή

«Πριν από ένα χρόνο περίπου καθώς είχα τελειώσει τη μουσική σε δυο παραστάσεις και ετοιμαζόμουν να δουλέψω σε μια επόμενη παραγωγή, νομίζω ότι βρέθηκα σε μια κατάσταση κόπωσης που έμοιαζε με μουσικό και δημιουργικό αδιέξοδο. Βρέθηκα να δυσκολεύομαι να αποφασίσω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», ομολογεί στο artplay.gr ο συνθέτης Βασίλης Τζαβάρας με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του τέταρτου προσωπικού του δίσκου «Η λέξη που λείπει» στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου, την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

«Εκείνη τη στιγμή, μάλλον ως αντίδραση άρχισα να μαζεύω κάποια από τα κομμάτια που είχα γράψει για το θέατρο τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως για κάποιον καθαρό ή συγκεκριμένο ακόμα λόγο. Σιγά-σιγά ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός CD που δεν θα είναι όμως απλά μια συλλογή κομματιών, αλλά θα είναι μια ενιαία μουσική αφήγηση.

Ήθελα με κάποιο τρόπο να μεταφέρω τον απόηχο των παραστάσεων που είχαν γεννήσει αυτές τις μουσικές.

Ήθελα να καταγράψω εκτός από τη μουσική και την συναισθηματική διαδρομή αυτών των τελευταίων ετών. Έτσι δημιουργήθηκε «Η λέξη που λείπει». Το live της 6ης Ιουνίου είναι η παρουσίαση του CD με τη πολύτιμη συμβολή συνεργατών και φίλων, είναι άλλος ένας σταθμός σε αυτή τη μουσική διαδρομή, άλλη μια εκδοχή. Στην παρουσίαση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Νάνα Παπαδάκη και Γιώργος Σύρμας. Τέλος, θα μιλήσει η σκηνοθέτης και ηθοποιός Σοφία Μαραθάκη και ο συνθέτης Κώστας Γρηγορέας».

Βασίλης Τζαβάρας

Πληροφορίες – Κρατήσεις στο 21 0322 2464

Ο δίσκος κυκλοφορεί από την DNA label

Λίγα λόγια για τον Βασίλη

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973. Δουλεύει ως επαγγελματίας μουσικός, μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτης και τραγουδιστής από το 1993. Ιδρυτικό μέλος των μουσικών σχημάτων Occasional Dream, Take the money and run, Project 37, 4+1, Silent Move, LYD Quartet, της θεατρικής ομάδας Atonal και της καλλιτεχνικής-εκπαιδευτικής ομάδας Gnous. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, έχει επιμεληθεί μουσικά εκθέσεις ζωγραφικής, συνθέτοντας και πρωτότυπη μουσική, έχει συνεργαστεί με την ομάδα παραγωγής DNA Music in Action ως τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός σε παραγωγές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με τον Γιάννη Παξεβάνη για τη μουσική των ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου  (Εξάντας).  Από το 1993 και μετά έχει εμφανιστεί σε συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών κυρίως με τα συγκροτήματα Occasional Dream και Take the Money and Run.

Συμμετείχε στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Ρώμη το 1999 με τους Occasional Dream, στην  Αθήνα το 2003 με το  Project 37 καθώς και στα 2ο και 3ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στην Άγκυρα (Occasional Dream 2000/2001). Συμμετείχε στα «Workshop  Νέων Ελλήνων Συνθετών» που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Αθηνών (Ιανουάριος 2008). Ως μέλος των Silent Move διοργάνωσε το φεστιβάλ «Αυτοσχεδιασμός & Σινεμά» (κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ 2013), συνεργάστηκε με την γιαπωνέζα φωτογράφο Haruna Kawanishi (Χώρος Τέχνης Ανάμεσα, 2014), συμμετείχε στο φεστιβάλ «Σινεμά και Ντανταϊσμος» (Δημήτρια 2015).

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης – αρθρογράφος – του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού TaR  (2009-2013) και ραδιοφωνικός παραγωγός στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Radiobubble (2011-2013).

Διοργάνωσε και επιμελήθηκε τα φεστιβάλ  “Last Phrase Project” με συμμετοχή πολλών νέων καλλιτεχνών (εικαστικών, μουσικών κ.α.), “Guitar day” και “Impro day” (Open C.A.S.E. 303 2013, 2014, 2015).

Έχει λάβει μέρος στα: Synch Festival (2010), In mute festival (2013), Deteriorate (2014, 2015), Avant Garde guitar Festival(2015), Tectonics (2017) και Soundtrope (2017, 2018).