Μουσική

Το Ventus Ensemble πρωτομηνιά στο Πόρτα

Το Ventus Ensemble, τα μέλη του οποίου παίζουν μουσική από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα, αρχικά στις φιλαρμονικές της Κέρκυρας και στη συνέχεια ως μέλη των σημαντικότερων ορχηστρών της χώρας, εμφανίζεται την Τρίτη 1η Μαρτίου

στο Θέατρο Πόρτα με έργα των Hindemith, Orff, Janacek και Poulenc στο στο πλαίσιο του προγράμματος Τρίτες Παράλληλες.

Αρχικά το καλοκαίρι του 2005 σχηματίστηκε το Ventus Wind Quintet με σκοπό την εξερεύνηση των έργων για κουιντέτο ξύλινων πνευστών.
Η ανάγκη των μελών να διευρύνουν το ρεπερτόριό τους, δημιούργησε την άνοιξη του 2012 το Ventus Ensemble προσθέτοντας στο δυναμικό του σχήματος ένα κουιντέτο χάλκινων πνευστών, μπάσο κλαρινέτο, κρουστά και ηλεκτρονικά μέσα. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί σε αίθουσες της Αθήνας, στο Παλλάς και στο Block 33 στο φεστιβάλ ΚΟΘ Underground στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Τεχνών στην Κέρκυρα και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το ρεπερτόριο του σχήματος εκτείνεται από κλασικά έργα duos, trios, quartets και κουιντέτα ξύλινων και χάλκινων πνευστών, έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής και Επτανησιακής σχολής και από παραγγελίες νέων έργωνα μέχρι διασκευές μουσικής κινηματογράφου και κομματιών της ροκ, ποπ και ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής προσαρμοσμένες στο σχήμα.
Το συγκρότημα έχει ηχογραφήσει μουσική για το θέατρο σε συνθέσεις Κορνήλιου Σελαμσή και Άγγελου Τριανταφύλλου για παραστάσεις του Θωμά Μοσχόπουλου, Ξένιας Καλογεροπούλου κ.α. και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Γιάννης Σταυρόπουλος, Μάνος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Τίγκας και ερμηνευτές όπως η Νατάσσα Μποφίλιου κ.α.
Αξιοσημείωτη είναι και η εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχήματος καθώς από το 2014 έχει αναλάβει την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση της Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Κέρκυρα, διδάσκοντας και προσκαλώντας καθηγητές και σολίστ διεθνούς κύρους να πλαισιώσουν το διδακτικό προσωπικό του σεμιναρίου το οποίο το 2016 θα συμπληρώσει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

Στην συναυλία της Τρίτη τα μέλη του Ventus Ensemble που συμμετέχουν είναι :
Όθωνας Γκόγκας – Φλάουτο
Γιοβάνης Κώστας – Όμποε
Ντακοβάνος Δημήτρης – Φαγκότο
Τζέκος Σπύρος – Κλαρινέτο
Τζέκος Κωνσταντίνος – Μπάσο Κλαρινέτο
Γούναρης Γιάννης – Κόρνο
Βέντούρας Μάνος – Κόρνο
Βέργης Σπύρος – Τρομπόνι
Μαρίνος Δημήτρης – Πιάνο
Μουζακίτης Μάριος – Κρουστά
Μεταλληνός Νίκος – Κρουστά