Μουσική

«Την άνοιξη περίμενες» από τον Ρος Ντέιλι

Με τον τίτλο «Την άνοιξη περίμενες», o Ross Daly και ο Μήτσος Σταυρακάκης παρουσιάζουν στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» την Δευτέρα και την Τρίτη 21 και 22 Μαρτίου, την νέα δισκογραφική τους δουλειά

που περιλαμβάνει 9 νέες συνθέσεις έχοντας στο πλευρό τους τον Βασίλη Σταυρακάκη, αλλά και τους νεότερους συνεργάτες Γιώργη Μανωλάκη, Κέλυ Θωμά και Γιάννη Παπατζανή.
Τη δεκαετία του ’80 δύο δίσκοι ήρθαν για να δώσουν νέα πνοή στην Κρητική μουσική. Πρωτόγνωροι ήχοι, νέα αισθητική, φρέσκος στίχος και μια μεγάλη φωνή έμελλαν να συνθέσουν το «Ονείρου Τόποι» και το «Λαβύρινθο».
Οι δυνατές και διαχρονικές συνθέσεις του Ross Daly, πλέχτηκαν με τις μαγικές εικόνες της ζωής και του έρωτα από το Μήτσο Σταυρακάκη και ερμηνεύτηκαν από το νεαρό τότε, αλλά ήδη πολλά υποσχόμενο Βασίλη Σταυρακάκη. Τριάντα χρόνια μετά, το «Ήλιε μου κοσμογυρευτή», το «Θάλασσα Μαύρη» και δεκάδες άλλα τραγούδια που δημιουργήθηκαν και ηχογραφήθηκαν τότε, είναι στο προσκήνιο και τραγουδιούνται ως σήμερα αφήνοντας το χαρακτηριστικό τους σημάδι στις καρδιές των ανθρώπων κάθε ηλικίας.

 

Ο Ross Daly  μιλά για τον δίσκο

«Η συνεργασία μου με το Μήτσο και το Βασίλη Σταυρακάκη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και τη θεωρώ μια από τις πιο ευχάριστες και γόνιμες της ζωής μου. Αυτό σίγουρα οφείλεται, κατά βάση, στο ότι μας ενώνει μια βαθειά αγάπη και φιλία που έχει ως αποτέλεσμα η δική μου σχέση με την Κρητική μουσική να είναι άρρηκτα δεμένη με αυτούς τους δυο ανθρώπους.

Φτιάχνοντας ένα καινούριο κομμάτι σε μια Κρητική φόρμα, σχεδόν αυτόματα το ακούω με τη φωνή του Βασίλη, ξεδιπλώνοντας με τον μοναδικό του τρόπο τις μαγικές εικόνες που αναδύονται από τους στίχους του Μήτσου. Μαζί μας σε αυτή την ηχογράφηση είναι τρεις σπουδαίοι νέοι μουσικοί με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας:

Ο Γιώργος Μανωλάκης, λαουτιέρης, τραγουδιστής και συνθέτης, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και ικανούς μουσικούς της γενιάς του που μέλλεται να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη της Κρητικής μουσικής. Ο Γιώργος συνδυάζει την βαθειά γνώση της Κρητικής μουσικής, μια σύγχρονη και ιδιαίτερα καλαίσθητη μουσική αντίληψη, καθώς και μια σπάνια δεξιοτεχνία ως οργανοπαίχτη σε μια πηγαία και δημιουργική πράξη που συνεχώς εξελίσσεται και εκπλήσσει.

Η Κέλυ Θωμά προσεγγίζει τη λύρα με ένα εντελώς ξεχωριστό δικό της τρόπο και έτσι δίνει νέες διαστάσεις σε ένα όργανο με τεράστιες αλλά ανεξερεύνητες ακόμα δυνατότητες. Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της ως κεντρικό πρόσωπο στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος έχει ακούσει και έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα τα ακούσματα αυτά τα συνδυάζει στη συνέχεια στις συνθέσεις και στους αυτοσχεδιασμούς της σε ένα μοναδικό αρμονικό σύνολο δίκης της έμπνευσης.

Ο Γιάννης Παπατζανής ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα κρουστά όργανα στην Κρητική μουσική. Μέχρι σχετικά πρόσφατα τα κρουστά στην Κρητική Μουσική είχαν μια αρκετά περιορισμένη παρουσία, κυρίως στα ανατολικά του νησιού. Ο Γιάννης, ίσως πιο πολύ από όλους όσους έχουν ασχοληθεί ανάλογα, έχει ψάξει διάφορους προσεγγίσεις με διάφορα κρουστά όργανα αναζητώντας αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην μουσική αυτή. Τελικά κατέληξε στο όργανο που από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε εδώ στην Κρήτη: το νταουλάκι. Μόνο που έχει αναπτύξει πολλές νέες τεχνικές για το όργανο αυτό που, από τη μια, είναι απόλυτα συμβατές με το λιτό και κάπως αυστηρό χαρακτήρα της Κρητικής μουσικής και, από την άλλη, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα ιδιωματικά χαρακτηριστικά της Κρητικής ρυθμολογίας με τον καλύτερο τρόπο. Σήμερα διδάσκει το όργανο αυτό σε δεκάδες νέους μουσικούς σε όλη την Κρήτη καθώς το παίξιμο του έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με την Κρητική ρυθμολογία.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ROSS DALY : ΛΥΡΑ, ΛΑΟΥΤΟ, ΤΑΡΧΟΥ, ΡΑΜΠΑΜΠ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: ΦΩΝΗ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: ΛΑΟΥΤΟ, ΦΩΝΗ
ΚΕΛΥ ΘΩΜΑ: ΛΥΡΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ: ΚΡΟΥΣΤΑ

ΣΥΝΘΕΣΗ: ROSS DALY
ΣΤΙΧΟΙ: ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Είσοδος: 8,00 ευρώ /άτομο.
Ελάχιστη κατανάλωση: Τραπέζι: 15,00 ευρώ/άτομο, Μπαρ: 5 ευρώ/άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

“Πέραν το καφέ αμάν της πόλης”

Στις 22. 30 μ.μ

Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα