Μουσική

Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι «The 1975»;

Κοιτώντας πίσω, σε κουνημένα βίντεο και φωτογραφίες της μέρας που ταξίδεψα 844 χιλιόμετρα για να δω το αγαπημένο μου συγκρότημα σε συναυλία, σκεφτόμουν πως είχα κάνει τη σωστή επιλογή, όταν τρία χρόνια πριν κατέβαζα το άλμπουμ τους στο κινητό μου από περιέργεια και βαρεμάρα. Αυτό το άρθρο είναι μια απάντηση στην ερώτηση της κολλητής μου: «Μα καλά, τι ακριβώς σου αρέσει από αυτό το συγκρότημα;» . Nα λοιπόν ένας οδηγός για κάποιον που δεν γνωρίζει την μπάντα που με έχει επηρεάσει πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη.

Οι The 1975 τραβούν την προσοχή του κοινού από την πρώτη τους κιόλας επιτυχία με τον τίτλο Sex.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Αρχίζοντας από τα βασικά, οι The 1975 είναι ένα τετραμελές συγκρότημα βρετανικής καταγωγής, είδους indie-rock/alternative με επιρροές από RnB, Gospel, rock του 70 ακόμα και μινιμαλισμό σε κάποια από τα instrumental κομμάτια τους.

Έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χώρο της μουσικής λόγω της εκκεντρικής τους προσωπικότητας. Μέσα από θαρραλέους στίχους με θέμα την σχέση τους με τις γυναίκες και κιθάρα επηρεασμένη από το Kiss του Prince, σατιρίζουν την ποπ-κουλτούρα και το ξεπούλημα των καλλιτεχνών, κάτι που είναι εμφανές στο τραγούδι με τον τίτλο Girls και το βίντεο που ακολουθεί.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Το κοινό τους υποδέχτηκε με αντιφατικά συναισθήματα και οι κριτικοί είτε τους αποθεώνουν είτε τους αποκαλούν απαιτητικούς και ανούσιους. Αυτοί που φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο θέμα όμως, είναι οι συντηρητικοί και οι γονείς, λόγω των «αφιλτράριστων» στίχων τους και των ειλικρινών αναφορών τους σε θέματα που θεωρούνται ταμπού ή δύσπεπτα από την σημερινή κοινωνία. Θέματα όπως ο εθισμός της μητέρας του τραγουδιστή (αλλά και του ίδιου) στην κοκαΐνη ή η περιφρόνηση απέναντι σε θρησκεία και θεό. Το μήνυμα τους: «είμαστε όλοι ίδιοι, τι κρίμα.»

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

 

Προσωπικά, ούτε και η ίδια δεν έχω καταλάβει από πού προέρχεται η απεριόριστη αγάπη μου για τους The 1975. Αυτό που έχω καταλάβει σαν φανατική του συγκροτήματος τόσο καιρό, είναι ότι η μουσική τους είναι μια μίξη μαύρου και άσπρου, κωμωδίας και τραγωδίας, αλαζονείας και χαμηλής αυτοπεποίθησης –με δυο λόγια πρόκειται για το συγκρότημα που σε εκφράζει όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι. Σας αφήνω λοιπόν, με το πιο πρόσφατο single τους, το οποίο είναι περίεργο, θαρραλέο και περνάει τα όρια ακριβώς όπως πρέπει να κάνει η τέχνη.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Φαίδρα Γιαννοπούλου