Μουσική

Ο Ορφέας, ο Jeff Herr και οι Grand Moravia

Τρίτη μέρα για το Athens Technopolis Jazz Festival, που συνεχίζει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με το ελληνικό χρώμα να εκπροσωπείται και πάλι από τον Orfeas Wärdig Tsoukalas, ο οποίος μαζί με το κουαρτέτο του αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Σουηδίας. Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

 21.00 Orfeas Wärdig Tsoukalas Quartets (Σουηδία)

Ο επικεφαλής του γκρουπ OWTQ, ο σαξοφωνίστας Orfeas Wärdig Tsoukalas, είναι ελληνικής καταγωγής που έχει ζήσει και μεγαλώσει στη Σουηδία έχοντας στενή επαφή και με την ελληνική και με την σουηδική μουσική σκηνή. Έχοντας ισχυρές ρίζες στη σύγχρονη τζαζ – όπως και οι υπόλοιποι μουσικοί του γκρουπ – ο Orfeas ξεκινάει από τον John Coltrane και φθάνει μέχρι τις σημερινές αυτοσχεδιαστικές τάσεις που κυριαρχούν στην τζαζ. Το γκρουπ – που συναποτελούν οι Σουηδοί Kristoffer Rostedt (ντραμς), Daniel Edvardsson (κιθάρα) και Simon Petersson (κοντραμπάσο) – έχει ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο «Prologue», και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές ανοίγοντας στο OWTQ το δρόμο για μια ιδιαίτερα πετυχημένη περιοδεία στη Σκανδιναβία.

22.00 Jeff Herr Corporation (Λουξεμβούργο)

jeff herr

Το γκρουπ τώρα αποτελούν οι Jeff Herr (ντραμς), Maxime Bender (σαξόφωνο) και Laurent Payfert (κοντραμπάσο) και είναι ένα δυναμικό τρίο που αναπτύσσει τη μουσική του πάνω σε ισχυρές μελωδικές ηχορυθμίες που κινούνται πάνω σε μια post-nowave και freefunk αντίληψη. Οι τρεις μουσικοί δείχνουν να έχουν ενδογενή αρμονική δόμηση στα κομμάτια τους – όπως ακούμε στον πρόσφατο δίσκο τους, «Layer Cake», που περιέχει και κομμάτια των David Bowie και Jimi Hendrix. Ο Herr και το γκρουπ Corporation έχει μια ενδιαφέρουσα πορεία και εξέλιξη στην ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή από το 2003 μέχρι τις μέρες μας, έχοντας στο ενεργητικό του τρία ξεχωριστά και πολύ μεταβλητά ως προς την αισθητική τους άλμπουμ.

23.00 Emil Viklický “Grand Moravia” Trio (Τσεχία)

Ο πιανίστας Emil Viklický είναι μια από τις μεγάλες τζαζ προσωπικότητες της παλιάς Τσεχοσλοβακίας – και της νυν Τσεχικής Δημοκρατίας. Είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στις ΗΠΑ στα τέλη των ‘70’s και έτσι ανέπτυξε μια ιδιαίτερη επαφή με την straight jazz την οποία φρόντισε να αναμείξει με folk μελωδικά στοιχεία της πατρίδας του – ιδιαίτερα της περιοχής της Μοραβίας. Όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί μια από τις κύριες συνιστώσες της τσέχικης τζαζ και η εκτενής δισκογραφία του εκτείνεται από mainstreamjazz μέχρι σύγχρονη κλασική μουσική. Το τρίο του, με την επεξήγηση «Grand Moravia», συναποτελείται από τον μπασίστα Petr Dvorsky και τον ντράμερ Cyryl Zelenak, δυο έμπειρους και πολυπράγμονες τζαζίστες.