Μουσική

«Ο Άγνωστος Στρατιώτης» και ο παραλογισμός του πολέμου

Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, παρουσιάζεται την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο «Άγνωστος Στρατιώτης» του Γιώργου Απέργη. Βασισμένο στην «Ιστορία του Στρατιώτη» του Στραβίνσκι, και εμπνευσμένο από ένα κείμενο του

Κάφκα, το έργο γράφτηκε  μετά από ανάθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.   Μέσα από την πυκνή και γεμάτη ένταση μουσική της ημίωρης αλληγορίας του «Άγνωστου Στρατιώτη», ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης της διασποράς , κάνει το κοινό να συνειδητοποιήσει ότι ο παραλογισμός του πολέμου είναι η έσχατη άρνηση της ανθρωπιάς.

Εγκατεστημένος από το 1963 στο Παρίσι, ο Απέργης, έχει δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό σύνολο έργων που βασίζονται τόσο στην παράδοση όσο και στην εκφραστική ελευθερία. Εξέχουσα θέση στη δημιουργία του κατέχει η συμφιλίωση ήχου-εικόνας-κειμένου, μέσα από διάφορες συνθέσεις για το μουσικό θέατρο, αλλά και μέσα από την ίδρυση του Εργαστηρίου Θεάτρου και Μουσικής για το οποίο δημιούργησε μια νέα μορφή τέχνης, εμπνευσμένη από την καθημερινή ζωή και από επίκαιρα κοινωνικά θέματα, που μεταφέρονται σε έναν συχνά παράλογο και ποιητικό κόσμο, στον οποίο οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί και οι multimedia καλλιτέχνες συναντώνται ισότιμα.

Τους ρόλους του Αφηγητή και του Στρατιώτη ερμηνεύει ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, τον Διάβολο υποδύεται ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, τα φωνητικά μέρη αποδίδει ο βαρύτονος Χόλγκερ Φαλκ. Θα τους πλαισιώσει το Εrgon Ensemble υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.