Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν Το ημερολόγιο του φεστιβάλ

Νίκος Χατζόπουλος: “Όταν η διαφορετικότητα ήταν ευλογία”

Μια συναυλία που βαδίζει στα χιλιόμετρα της Εγνατίας οδού και δεν προσπερνά. Αφουγκράζεται τις μουσικές, τις ντοπιολαλιές, τα ιδιώματα, εντοπίζει τις γέφυρες, τις μουσικές και τις πολιτισμικές, και μας καλεί, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού να κάνουμε ένα μουσικό οδοιπορικό από τη Θράκη ως την Ήπειρο, διασχίζοντας την Εγνατία. «Τα μυστικά της Εγνατίας» έχει τίτλο αυτή η μουσική βραδιά, την ιδέα της οποίας είχαν ο Νίκος Κυπουργός και η Ελίτα Κουνάδη που έκαναν και την έρευνα. Επιστημονικοί σύμβουλοι ήταν η Μιράντα Τερζοπούλου και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο ηθοποιός, μεταφραστής και σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος εξηγεί στο artplay.gr τι ακριβώς περιέχει αυτή η ιδιαίτερη μουσική παράσταση και τι ακριβώς μας γνωρίζει:

«Η μουσική παράσταση “Τα μυστικά της Εγνατίας” μας αποκαλύπτει εκπληκτικούς κρυμμένους θησαυρούς από τη μουσική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας. Σε όλη τη διαδρομή από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο, υπάρχει μια τεράστια ποικιλομορφία μουσικών ιδιωμάτων, από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, μητρικές γλώσσες, θρησκείες, προελεύσεις και παραδόσεις. Αυτό το υλικό εξερεύνησαν ο Νίκος Κυπουργός και η Ελίτα Κουνάδη με τους συνεργάτες τους. Συγκέντρωσε αυτόν τον πλούτο που συνήθως επισκιάζεται από την κυρίαρχη ελληνόφωνη παράδοση, και μας τον παρουσιάζει με τη συμμετοχή 120 μουσικών και τραγουδιστών από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, που οι περισσότεροι είναι ερασιτέχνες. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό, με σταθμούς π.χ. σε τραγούδια Αρβανίτικα από τον Έβρο και τη Φλώρινα, σε Τουρκικά και Αρμένικα της Κομοτηνής, σε Τουρκόφωνα των Ελλήνων προσφύγων από την Καππαδοκία, σε Πομάκικα της Ξάνθης, σε Σεφαραδίτικα της Θεσσαλονίκης, σε Σλαβόφωνα της Κοζάνης και της Φλώρινας, σε Ποντιακά, σε Βλάχικα από τη Βέροια, το Μέτσοβο και την Καστοριά, κ.λπ.

Όλα αυτά είναι ψηφίδες του πολύχρωμου μωσαϊκού που λέγεται Ελλάδα. Όλοι αυτοί είναι Έλληνες πολίτες, με τις διαφορές, τις ιδιαιτερότητες και τις ομοιότητές τους. Μας αποκαλύπτουν απρόσμενες συγγένειες και αλληλεπιδράσεις, γιατί η μουσική δεν έχει σύνορα. Και μας επιβεβαιώνουν ότι τα τραγούδια είναι μια κιβωτός που διαφυλάσσει μνήμες από καιρούς που η διαφορετικότητα δεν ήταν κατάρα αλλά ευλογία».

Ηρώδειο, Δευτέρα 11/6, στις 21:00. Οσοι βρεθούν στο Ηρώδειο δεν θα απολαύσουν μόνο τις μουσικές και τους ήχους. Θα έχουν στη διάθεσή τους, δωρεάν, κι ένα έντυπο πρόγραμμα, με πολύτιμες πληροφορίες για όλες τις συμμετέχουσες ομάδες και την ιστορία τους.

Συντελεστές

Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Έρευνα: Νίκος Κυπουργός – Ελίτα Κουνάδη
Σκηνοθετική επιμέλεια:
Νίκος Χατζόπουλος
Επιστημονικοί σύμβουλοι:
Μιράντα Τερζοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ήχος:
Γιώργος Καρυώτης
Βοηθός ηχολήπτη: Ευτύχιος Γιαννακούρας
Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης – Pro4
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου
Εμφανίζονται: Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Χειμωνίου Έβρου «Τα Ζαλουφιώτικα», Γιώργος Συμεωνίδης, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Λιγούδης, Αικατερίνη Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, Γιώργος Παγκοζίδης, Γιάννης Παγκοζίδης, Κυριάκος Πετράς, Balkanatolia, Ιωάννης Παγκοζίδης, Παναγιώτης Κογκαλίδης, Εμινέ Μπουρουντζή, Βαγγέλης Δωρόπουλος, Γιάννης Καναργέλης, Θάνος Σταυρίδης, Φερδή Ρασήμογλου, Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και το Codex Ensemble Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου, Χαρούλα Γκώγκου, Ζήσης Μπάρδας, Βασιλική Κοτορλή, Ελευθερία Παναγιωτίδου, Μαρία Πηλιούρη, Κώστας Σερίδης, Βασιλική Σερίδου, Όλγα Ταουσιάνη, Χρυσούλα Τέζια, Μάρθα Ηλιάδου, Χριστίνα Μακρή, Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, Γιώργος Μανέκας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κάλας, Θοδωρής Σιταράς, Πέτρος Πιπιλιάρης, Δημήτρης Παράσχος, Θάνος Ρούμπος, Φώτης Καραβιώτης, Χάλκινα Ηχοχρώματα, Κύρος Σπόντης, Χρήστος Άψης, Χρήστος Νταλάκας, Κώστας Φίλιος, Ιωάννης Σαρβάνης, Πολυφωνική ομάδα Ιεροπηγής, Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, Ανδρέας Μπάος, Βασίλης Αβραάμ, Χρήστος Σούλας, Παναγιώτης Μπάος
Ευχαριστίες: Ισαάκ Αλχανάτης, Τάσος Αντωνιάδης, Τάκης Γκαλαΐτσης, Νίκος Διονυσόπουλος, Μαρία Ζουμπούλη, Κώστας Θεοδώρου, Γιάννης Κακάρας, Σαμή Καραμπουγιούκολγου, Νίκος Κόκκας, Γιάννης Κοκκώνης, Γιώργος Κοκκώνης, Γιώργος Μέτσιος, Χρήστος Μπρούφας, Θανάσης Μωραΐτης, Αναστάσης Σαρακατσάνος, Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, Φωκάς Σπόντης, Παντελής Στόικος, Γιώργος Ταράσης, Μαρίκα Τσότσια, Βασίλης Φαρασόπουλος.
Τον Λουΐζο Ασλανίδη και τη Ekso Productions για την παραχώρηση ηχητικού και οπτικού υλικού.
Με την ευγενική χορηγία της Aegean