Μουσική

“Μικρή Οδύσσεια” στο «Τ»

Τρυφερός και ευαίσθητος τροβαδούρος αλλά και δεξιοτέχνης σολίστας εγχόρδων, ο Βασίλης Βέτσος, παρουσιάζει απόψε στο «Τ» της οδού Φλέμιγκ στη Θεσσαλονίκη, την «Μικρή Οδύσσεια», μια σύνθεση κειμένων, με ούτι, κιθάρα και τραγούδι.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις του Βασίλη πάνω στη ραψωδία η της Οδύσσειας, τη Νέκυια, το χορικό και το γ΄ στάσιμο της Αντιγόνης, παραδοσιακά μοιρολόγια και τραγούδια του έρωτα, δικά του κείμενα και αγαπημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών.

 

Γεννημένος στη Μυτιλήνη, ο Βασίλης Βέτσος ξεκινά μουσικές σπουδές κιθάρας σε ηλικία 13 ετών δίπλα στον 92χρονο τότε Ανδρέα Αβαγιανό, διακεκριμένο τρομπετίστα στις οπερέτες των Αθηνών. Το 1977, φοιτητής στη Φυσικομαθηματική σχολή Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του σε ωδεία της πόλης, παρακολουθεί σεμινάρια σε χώρες του εξωτερικού όπως η Κούβα και η Ουγγαρία και το 1987 παίρνει το δίπλωμα του στην κιθάρα με βαθμό “άριστα παμψηφεί”. Παίζει σκηνική μουσική σε παραστάσεις της “Πειραματικής Σκηνής” και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και δίνει ρεσιτάλ σε πόλεις τις Βορείου Ελλάδας. Γράφει μουσική για τις παραστάσεις Δηλητήριο και Φαίδρα, του θεάτρου “Λύκη Βυθού”. Σπουδάζει Βυζαντινή Μουσική ασχολείται με την κοσμική παραδοσιακή μουσική παίζοντας ούτι και κανονάκι. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της σχολής παραδοσιακής μουσικής “Εν Χορδαίς” όπου και παίζει βιολοντσέλο στο συγκρότημα λόγιας ανατολικής μουσικής του συμμετέχοντας σε συναυλίες, και δισκογραφικές παραγωγές. Διδάσκει μουσική σε πλήθος Ωδείων της Β. Ελλάδας και στη Β/βάθμια Μουσική Εκπαίδευση ενώ παράλληλα ρευνά, παίζει, και καταγράφει τη μουσική της Λέσβου• μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος “Άρναμους” που δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μελετώντας και αναδημιουργώντας στο χώρο της λεσβιακής μουσικής παράδοσης.

Μ. Ζ