Μουσική

Με το project Xylouris / White ολοκληρώνεται το Tinos World Music Festival

Το project αυτό έφερε κοντά δύο μεγάλους δασκάλους: τον Jim White, ιδρυτή του διεθνούς φήμης αυστραλέζικου τρίο Dirty Three, και τον Γιώργο Ξυλούρη, τον λαουτιέρη που έχουν αποκαλέσει «το μέλλον της κρητικής μουσικής».

Αυθεντικός ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, γόνος της θρυλικής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων και εξαιρετικός δεξιοτέχνης, ο Γιώργος Ξυλούρης μεταχειρίζεται με σεβασμό την πολύτιμη παράδοση, μετατρέποντάς την σε κάτι μοναδικό και διαφορετικό, που φέρει τη προσωπική του σφραγίδα. Η σύμπραξή του με τον Τζιμ Γουάιτ, του οποίου το post-punk παρελθόν και οι συνεργασίες με ονόματα-θρύλους της διεθνούς μουσικής σκηνής (ανάμεσά τους, την P.J. Harvey, τον Nick Cave, τους White Magic, τον Bonnie Prince Billy και την Cat Power), αποτελούν «εγγύηση ποιότητας», αλλά εξάπτουν και την περιέργεια για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Κάποιος είπε για τον Γουάιτ πως είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο αποδομεί ένα τραγούδι και το επανασυνθέτει, ενσωματώνοντας προσωπικά του στοιχεία. Αυτό είναι και το κοινό σημείο επαφής μεταξύ των δύο μουσικών, που το ανακάλυψαν όταν έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά πριν από χρόνια στη Μελβούρνη και έκτοτε γυρίζουν τον κόσμο συγκεντρώνοντας και δημιουργώντας μουσικές εμπειρίες.

Με την αποψινή εμφάνιση τους ολοκληρώνεται, σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου, το 3ο Tinos World Music Festival που φέτος ήταν αφιερωμένο στο λαούτο, το έγχορδο μουσικό όργανο που κυριαρχεί αιώνες τώρα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζει φέτος το Tinos World Music Festival. Στο πρώτο μέρος της μουσικής βραδιάς θα συμπράξουν οι: Murat Aydemir (ταμπούρ) και Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα).

Psaradellis-692x1024

Έχοντας στο ενεργητικό του δισκογραφία που περιλαμβάνει τόσο συμμετοχές σε άλμπουμ τρίτων όσο και προσωπικές δουλειές, διεθνείς συνεργασίες και συναυλίες σε όλο τον κόσμο, αλλά και σημαντική έρευνα στις ρίζες της κλασικής οθωμανικής μουσικής, ο Μουράτ Αϋντεμίρ συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες και δασκάλους του ταμπούρ παγκοσμίως. Σόλο ή και συμπράττοντας με τον Στρατή Ψαραδέλλη, έναν δεξιοτέχνη στην πολίτικη λύρα, θα ερμηνεύσουν έργα συνθετών που έχουν σφραγίσει με το έργο τους την οθωμανική μουσική, όπως του θρυλικού μουσικοσυνθέτη Tanburi Cemil Bey.

info

Tinos World Music Festival: 3ος χρόνος

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου

Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.