Πολυτάλαντη και πολυσχιδής δημιουργός, που ηγείται εδώ και πολλά χρόνια της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, η οποία εκτείνεται από τη μουσική και την performance έως την παρουσίαση πολυμεσικών έργων και πειραματικού θεάτρου και κινηματογράφου, η Λόρι Άντερσον θα βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή στην Αθήνα, προσκεκλημένη του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος “Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον κόσμο”.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου και στο Ξέφωτο, στις 9.30 μ.μ., η Άντερσον θα παρουσιάσει μια βιωματική performance με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση. Η δυνατότητα του ανθρώπινου προσώπου να υπερβεί την ταυτότητά του, να μάθει αυτό που αγνοεί, να γίνει αυτό που δεν είναι ακόμα. Η Άντερσον πρόκειται να προσφέρει στο κοινό μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε για εμάς τους ίδιους.

Θα έχει προηγηθεί, στις 6.30 μ.μ., στον Φάρο μια συζήτηση με τη Λίνα Νικολακοπούλου για τη μουσική και την τέχνη, που θα συντονίσει η Limor Tomer, γενική διευθύντρια Συναυλιών και Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, η οποία υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 5.30 μ.μ. στην Αγορά.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στο Ξέφωτο, θα γίνει προβολή της βραβευμένης ταινίας “Η καρδιά ενός σκύλου”. Πρόκειται για έναν συλλογισμό στις έννοιες της μνήμης, του ονείρου και της λήθης. Ξεκινώντας από τον θάνατο της μητέρας της, η Άντερσον ακολουθεί τον χαμό του αγαπημένου της τεριέ, την απώλεια του αγαπημένου της φίλου και εικαστικού Gordon Matta – Clark και εκείνη του συζύγου της, του διάσημου ρόκερ Λου Ριντ. Μια μελαγχολική και διανοητικά οξεία παρατήρηση για το εφήμερο της ύπαρξης σε όλες της τις μορφές: βιολογική, καλλιτεχνική, μνημονική.

Πηγή: Αυγή