Μουσική

Οι Os Orphicum εξομολογούνται στ’ άστρα

Έναν μουσικό περίπατο στην Αρκαδική φύση, που τόσο έχει εξάψει τη φαντασία των ποιητών της ιταλικής αναγέννησης, παρουσιάζουν την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Πόρτα, το σύνολο Os Orphicum και ο βαρύτονος και τσεμπαλίστας Ιάσων Μαρμαράς.

Αφετηρία γι αυτό το μουσικό ταξίδι, που παρουσιάζεται στον Κύκλο Μουσικής Τρίτες Παράλληλες, τον οποίο επιμελείται ο Κορνήλιο Σελαμσής, το ανώνυμο ποίημα Sfogava con le stelle (Εξομολογούμαι στ’ άστρα), μελοποιημένο απ’ τον Claudio Monteverdi και τον Giulio Caccini (απ’ τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του 17ου αιώνα).

Η προσωποποίηση των στοιχείων της φύσης θα παίξει κεντρικό ρόλο σ’ αυτήν την περιπλάνηση, συνοδευόμενη κι από άλλες χρήσεις εικόνων της γης και του ουρανού, του ήλιου και της σελήνης, των τοπίων, φυτών και ζώων της βουκολικής σκηνής, στην οποία διαδραματίζεται η παθιασμένη ερωτική ποίηση του Guarini, του Tasso και του Rinuccini.

Η ποίηση ενέπνευσε αμέτρητα μαδριγάλια, ανάμεσα στα οποία τα μαδριγάλια του Monteverdi ξεχωρίζουν για την τεχνική αρτιότητα και την άγριαfoto3_1426 ομορφιά τους. Ο Caccini, από την πλευρά του δεν εξέδωσε απλώς «Βιβλία 5φωνων Μαδριγαλιών», όπως συνηθιζόταν μέχρι τον 17ο αιώνα, αλλά «Νέες Μουσικές», δύο συλλογές μαδριγαλίων γραμμένων για μια φωνή συνοδευόμενη από λαούτο, σ’ ένα ύφος μονωδίας που θύμιζε θεατρική απαγγελία, ύφος που θα αποτελούσε σημείο αφετηρίας για τη δημιουργία της όπερας.

Os Orphicum και Ιάσων Μαρμαράς

Το σύνολο Os Orphicum, μετά από πολλές περιπέτειες στην Ολλανδία, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Πόρτα. Νεαροί έλληνες και πεπειραμένοι ξένοι μουσικοί θα συναντηθούν για να εξερευνήσουν μαζί την πολύπλευρη μουσική του 17ου αιώνα.

Canto & Quinto: Θεανώ Παπαδάκη, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου (σοπράνο)

Alto, Tenore: Γιάννης Φίλιας (τενόρος)

Tenore: Ιάσων Μαρμαράς (τενόρος, τσέμπαλο, διεύθυνση)

Basso: Yonathan van den Brink (μπάσσος)

Basso Continuo: Jadran Duncumb (θεόρβη), ΙάσωνΜαρμαράς

Ο Ιάσων Μαρμαράς είναι τσεμπαλίστας, τραγουδιστής, και διευθυντής του συνόλου Os Orphicum. Το πάθος του για τη μουσική εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως στο Scroll Ensemble στο οποίο αυτοσχεδιάζει μπαρόκ μουσική, τα Lieder-Abende που οργανώνει τραγουδώντας και συνοδεύοντας ο ίδιος τον εαυτό του, και τη διεύθυνση του συνόλου του είτε τραγουδώντας είτε παίζοντας κοντίνουο είτε και τα δύο.

Info

Θέατρο Πόρτα

Μεσογείων 59,

τηλ. 210 77 11 333

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, 21.15

Γενική είσοδος 10 €