Μουσική Φεστιβάλ

Οι Beirut ανοίγουν το Release Athens Music Festival

Οι Beirut , η μπάντα με το όνομα μιας εμβληματικής πόλης και ενός από τα πλέον φλεγόμενα μέρη του πλανήτη, που δημιούργησε ο χαρισματικός Zach Condon στη Σάντα Φε πριν από 10 χρόνια, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο

αγαπημένα ονόματα της indie, folk και world music παγκοσμίως, ανοίγουν την Τετάρτη 1η Ιουνίου το Release Athens Music Festival στην Πλατεία Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.

«Ένας από τους λόγους που ονόμασα έτσι το συγκρότημα είναι το ότι το συγκεκριμένο μέρος έχει γνωρίσει πολλές συγκρούσεις. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτική θέση. Ανησυχούσα γι’ αυτό από την αρχή. Όμως είναι ένα τόσο εύηχο όνομα. Ίσως αν τα πράγματα εκεί κάτω γίνονταν πολύ άσχημα να το άλλαζα. Αλλά όχι τώρα. Εξακολουθεί να είναι πολύ σχετικό με τη μουσική μου», έχει υποστηρίξει ο Zach Condon για την Βηρυτό, την «κομψή αστική πόλη περικυκλωμένη από τον αρχαίο μουσουλμανικό κόσμο. Το μέρος όπου συναντιούνται διαφορετικά πράγματα».
Ο τριαντάχρονος Zach ήρθε σε επαφή από μικρός με τη μουσική των Mariachi, ενώ ταυτόχρονα έπαιζε τρομπέτα σε μία jazz μπάντα. Στο Πανεπιστήμιο και αργότερα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού στην Ευρώπη, παρέα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, γνώρισε και άλλα είδη μουσικής, δείχνοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκείνη των Βαλκανικών χωρών.

Επιστρέφοντας από την Ευρώπη, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο ντεμπούτο album του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ηχογράφησε στο σπίτι του με τη συνδρομή μελών των Neutral Milk Hotel και A Hawk and a Hacksaw. To “Gulag Orkestar” κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2006 και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις εκείνης της χρονιάς, σαρώνοντας στις προτιμήσεις των μουσικοκριτικών.

Τα “Postcards From Italy” και “Elephant Gun”

έγιναν μεγάλες επιτυχίες που ακούγονται ακόμα σε ραδιόφωνα και μπαρ.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και το δεύτερο album της μπάντας, το “Flying Club Cup” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007 με σαφείς αναφορές στους Jacques Brel και Serge Gainsbourg που συνέχισε να μαγεύει το κοινό με κομμάτια όπως το “Nantes” και το “A Sunday Smile”.


Στο “The Rip Tide” τον Αύγουστο του 2011, προστίθενται κάποια στοιχεία electronica αλλά η κατεύθυνση παραμένει ίδια. Οι μελωδίες έχουν τον πρώτο λόγο και τα τραγούδια που ξεχωρίζουν διαδέχονται το ένα το άλλο: “The Rip Tide”, “East Harlem”, “Santa Fe”, “Vagabond”.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο album των Beirut, με τίτλο “No No No”.

Οι Beirut: Zach Сondon / τρομπέτα, φλικόρνο, ukulele
Nick Petree / drums, κρουστά, μελόντικα
Paul Collins / ηλεκτρικό μπάσο, όρθιο μπάσο
Kyle Resnick / τρομπέτα
Ben Lanz / τρομπόνι, μεταλλόφωνο, sousaphone
Aaron Arntz / πιάνο, πλήκτρα

bbbbbb 3

Το Release Athens

Το Release Athens είναι ένα νέο φεστιβάλ που ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στην Πλατεία Νερού και φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο ελληνικό κοινό ορισμένα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας σκηνής.

Το Φεστιβάλ οργανώνεται από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τον συναυλιακό χώρο Fuzz Live Music Club που κλείνει φέτος 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας. Παράλληλα, οι δραστηριότητές του έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα από τα events που διοργανώνει πλέον η Fuzz Productions σε χώρους άμεσα συνδεδεμένους με το Fuzz, όπως το Fix Factory of Sound (Θεσσαλονίκη), το Factory of Sound Ioannina (Ιωάννινα) και το Kookoo Live Music Bar (Αθήνα).

M. Z