Μουσική

Γερμανός τζαζίστας έγραψε μουσική για τη σφαγή στο Κομμένο

Εμπνευσμένη και αφιερωμένη στα θύματα του χωριού Κομμένο που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς κατακτητές, είναι η συναυλία που δίνει την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε,

ο γεννημένος στη Δρέσδη μουσικός Günter Baby Sommer.

Ο Γερμανός τζαζίστας βρέθηκε προσκεκλημένος στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ του χωριού Κομμένο στην Ήπειρο, κι εκεί άκουσε για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τα ακούσματα αυτά αισθάνθηκε την ανάγκη να συνθέσει μουσική, εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην μνήμη των 317 κατοίκων που σκοτώθηκαν από τους ομοεθνείς του.

Η σφαγή στο Κομμένο έγινε την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, του 1963 και λίγες ημέρες αργότερα, την ίδια χρονιά, γεννιόταν στη Δρέσδη ο Günter Baby Sommer.

«Πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο και θέλω να συμβάλλω σ’ αυτό. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μουσικός. Αυτό που μπορώ να δώσω είναι η μουσική. Γι’ αυτό και αποφάσισα να συνθέσω ένα μουσικό έργο που φέρει το όνομα του χωριού, στη μνήμη των θυμάτων», αναφέρει ο Günter Baby Sommer.

 

Kommeno band by Tobias Sommer

Τα «τραγούδια για το Κομμένο» είναι επηρεασμένα από την ελληνική μουσική και ζωντανεύουν μέσα από το γιαϊλί ταμπούρ και το ούτι του Ευγένιου Βούλγαρη, το κοντραμπάσο του Σπήλιου Καστάνη και το κλαρίνο του Φλώρου Φλωρίδη. Τραγουδάει η Σαβίνα Γιαννάτου, ενώ ο Günter Baby Sommer συνοδεύει στα κρουστά.

Η ώρα έναρξης της συναυλίας είναι στις 8.30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.