Μουσική

Επανέρχεται δριμύτερος ο Θεόδωρος Κουρεντζής

Έναν χρόνο μετά τη δυναμική του… εισβολή στο Μέγαρο με έργα εκκλησιαστικής μουσικής, ο εικονοκλάστης μαέστρος που έχει ανατρέψει τα δεδομένα των ακαδημαϊκών ερμηνειών, επανακάμπτει δριμύτερος με το μουσικό σύνολο ΜusicAeterna,

την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Μαρτίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Στις συναυλίες του στην Αθήνα ο πάντοτε τολμηρός Θεόδωρος Κουρεντζής αφήνει στην άκρη, για άλλη μία φορά, τις «εύκολες» επιλογές, προτείνοντας στο κοινό δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα με έργα του γαλλικού Μπαρόκ, αλλά και του 20ού αιώνα.

Την πρώτη βραδιά (17/3), που τιτλοφορείται Rameau Gala, η σκηνή του ΜΜΑ θα πλημμυρίσει από το φως της μουσικής του Γάλλου Ζαν – Φιλίπ Ραμώ, ενός συνθέτη που ανέκαθεν συνάρπαζε τον Κουρεντζή: «Το πιο εκπληκτικό φαινόμενο στη ζωή είναι το φως. Μας δίνει ανάσα, ζωή και έρωτα. Πώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ τον ήλιο τι είναι φως; Εγώ θα του έπαιζα μουσική του Ραμώ…». Άριες από διάσημα λυρικά έργα του σπουδαίου γάλλου μουσουργού θα ερμηνεύσει η σοπράνο Ναντίν Κούτσερ (Nadine Koutcher).

Τη δεύτερη βραδιά (18/3), o προικισμένος αρχιμουσικός που έχει κάνει δεύτερη πατρίδα του τη Ρωσία, θα προσεγγίσει με το χαρακτηριστικό ερμηνευτικό του πάθος την αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ για το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέττα (στην πλήρη του μορφή).

Φωτογραφία: Aleksey-Gushchin

Φωτογραφία: Aleksey-Gushchin

Rameau Gala-Τρίτη 17 Μαρτίου

Το φως της μουσικής

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής και oι εκλεκτοί σολίστ της Ορχήστρας MusicAeterna θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα μπαρόκ μυσταγωγίας με αποσπάσματα από ορχηστρικά και λυρικά έργα του προκλασικού συνθέτη και θεωρητικού της μουσικής Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (1683-1764). Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν κομμάτια για τσέμπαλο (La Cupis, La Timide, κ.ά.), αποσπάσματα (πρελούδια, εισαγωγές, κ.ά.) και άριες από τις όπερες Ζαΐς, Ιππόλυτος και Αρικία, Ζωροάστρης, Οι εορτές της Ήβης, Βορεάδες, Les Indes galantes, Ναΐς, Δάρδανος και Κάστωρ και Πολυδεύκης. Τις άριες αποδίδει η υψίφωνος Ναντίν Κούτσερ.

Ρωμαίος και Ιουλιέττα, έργο 64-Τετάρτη 18 Μαρτίου

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ αλλιώς…

Τρεις μέρες μετά την παρουσίαση της εκρηκτικής μουσικής του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953) για το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέττα στο Palais des Beaux Arts των Βρυξελλών (15/3), η Ορχήστρα MusicAeterna θα βάλει τη χαρακτηριστική της ερμηνευτική σφραγίδα στην εμπνευσμένη παρτιτούρα του μεγάλου ρώσου δημιουργού, αναδεικνύοντας με ευαισθησία και μαεστρία τα ηχοχρώματα και τις δυναμικές της. Ο Κουρεντζής αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας αρχιμουσικός που έχει εγκύψει με σεβασμό και αγάπη στο έργο του συνθέτη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε του απενεμήθησαν το 2007 το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Μουσικού Θεάτρου για την Σταχτοπούτα του Προκόφιεφ και το 2012 το Βραβείο Καλύτερου Μαέστρου για τον Γελωτοποιό (και πάλι του Προκόφιεφ).

info

Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Μαρτίου, ώρα 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι:: 16 € ● 30 € ● 43 € ● 60 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 8,50 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 11,00 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

Φωτογραφία εξωφύλλου: Anton-Zavyalov