Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ με το όνομα “Nueva Vista – days of Istanbul”

Ένα ταξίδι και η διαμονή για έναν χρόνο στην Κων/πολη, καθώς και οι συναντήσεις με ομοτέχνους του από άλλα μέρη της γης, στάθηκαν έμπνευση για τον μουσικό και σολίστα Αλέξη Γραμματικό ή Alegro Akulu Gramma όπως είναι γνωστός στην μουσική πιάτσα

να συνθέσει το «Nueva Vista – days of Istanbul»,  ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που μόλις κυκλοφόρησε διαδικτυακά καθώς και σε CD από την FM records και για το οποίο ο Alegros Gramma γράφει στο artplay.gr

«Ήταν Τρίτη και 13, Μάρτης του 2012 όταν πήρα το λεωφορείο για την Κωνσταντινούπολη. Μία βαλίτσα στο ένα χέρι, ένα σαξόφωνο στο άλλο και μια κιθάρα στην πλάτη. Το πρώτο βράδυ που περάσαμε μαζί δεν ήταν και το ιδανικότερο, αλλά δεν αργήσαμε να τα βρούμε… Λίγες μέρες μετά η φωνή του χότζα από το τζαμί ηχούσε (πέντε φορές στο 24-ωρο) σαν τραγούδι στα αυτιά μου. Είχε γίνει το soundtrack της καθημερινότητάς μου. Οι μυρωδιές της νέας μου γειτονιάς και τα χρώματα του Βοσπόρου με οδηγούσαν σε βραδινές βόλτες σε υπόγεια με πέτρινους τοίχους και ταράτσες με live μουσικές.

Κάθε Τετάρτη ανοιχτή σκηνή για αυτοσχεδιασμούς στο Kooperatif και κάθε Πέμπτη στο Arsen Lupen, τις Παρασκευές live με το latin σχήμα μας στο Leyla Teras. Η κοσμοσυρροή με οδηγούσε εκεί που έπρεπε. Μάλλον γιατί αυτό αναζητούσα. Ο Payam απ’ το Ιράν, ο Samuel ο αμερικάνος, ο Kivanc με την τρομπέτα του από την Πόλη πρόσθεσαν τους ήχους τους σε αυτό που έμελλε να γίνει ένα μουσικό ντοκυμαντέρ. Από τα στενά παρακλάδια της Istiklal ξεφύτρωναν οι νέοι μου φίλοι από κάθε χώρα του πλανήτη.

Οι μελωδίες και οι ήχοι της Πόλης σφηνωμένα στο μυαλό μου έψαχναν τρόπο να εκφραστούν μέσα από τα δικά μου αυτιά, μέσα από τη δική μου ματιά που ένιωθα πως άλλαζε μέρα με την ημέρα. Είχα αρχίσει ήδη να ηχογραφώ στο σπίτι. Συνέχισα ηχογραφώντας στο δρόμο. Ήχους. Όλους αυτούς τους ήχους που παράγει το μανιώδες πλήθος μίας πόλης τεραστίων διαστάσεων. Της Πόλης. Στον ίδιο αγώνα για επιβίωση υπό διαφορετικούς όρους. Αρκετές φορές πολύ διαφορετικούς όρους.

Οι ομιλίες στο μετρό, τα αλλεπάλληλα κορναρίσματα στην πλατεία Ταξίμ, ένα πλήθος που βιάζεται να καταναλώσει, μία γυναίκα πουλάει χαρτομάντηλα επικαλλούμενη τον εύσπλαχνο Αλλάχ, οι πλανώδιοι μουσικοί, οι κάργες και οι γλάροι που μοιάζουν να μας χλευάζουν κοιτώντας μας από ψηλά, οι καταστηματάρχες που σε καλούν μέσα επίμονα, το τσάι που βράζει, τα παιδιά που τραγουδάνε στο δρόμο κάτι σαν σύνθημα και ο χότζας που επιμένει να σε προσκαλεί να προσευχηθείς πέντε φορές την ημέρα…

Συνέχισα να ηχογραφώ για 15 μήνες. Μέχρι τον Ιούνιο του ’13 που πήγαμε νότια στην Αντάλυα για καλοκαιρινή σεζόν στο EskiYeni. Καινούριοι φίλοι. Οι τελευταίες ηχογραφήσεις. Ένιωθα οτί ο κύκλος έκλεινε. Το έργο είχε σχεδόν παραχθεί. Η μουσική με ακολουθούσε μέχρι την επιστροφή μου στην Ελλάδα τον Ιούλιο του ’13. Έμενε το δύσκολο μέρος. Η μίξη και κάποιες τελευταίες ηχογραφήσεις εκεί από όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι πρίν 15 μήνες.

Με την υπερπολίτιμη συμμετοχή πολλών φίλων μουσικών αλλά και του ηχολήπτη Δούκα Σισκόπουλου, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το άλμπουμ που μου αρέσει να αποκαλώ “μουσικό ντοκυμαντέρ” με τίτλο “Nueva Vista – days of Istanbul”.

Κυκλοφόρησε μετά από αρκετούς μήνες επεξεργασίας στο στούντιο, τον Μάρτιο του ’15 τόσο διαδικτυακά όσο και σε CD από την FM records. Καλή ακρόαση και καλά ταξίδια!”

 

Alegros Gramma

 

Credits:  Alto Saxophone – Guitars: Alegros Gramma

Trumpet: Kıvanç Tatar – Nikolas Sideridis

Turkish Bağlama: Ozgun Pehlivan

Accordeon: Giorgos Markou

Percussions: Aydoğan Sonat – Samuel Leboviç – Elias Kakalis

El. Bass: Payam Ghasemi – Alexandros Kevopoulos

Drums: Panagiotis Margiolis

Compositions – Arrangement:

Alegros Gramma

Recordings 2012-2014 made in Istanbul, EskiYeni (Olympos, Antalya), Thessaloniki, Alexandroupolis

Mixing-Mastering:

Doukas Siskopoulos & Alegros Gramma @ Music Temple Studio

www.musictemple.gr

cover photo: Safak Velioglu,

cover artist: Athena Liaskou

front cover jpg