Μουσική

Δεν ΄πα να ΄σαι και η Μάγια Μελάγια !

Θρυλικό όνομα της νυχτερινής Αθήνας στη δεκαετία του ΄50 και των αρχών του ΄60, που κυριάρχησε στις πίστες αλλά και στις καρδιές των θαυμαστών της, πέρασε από την επιθεώρηση και το βαριετέ, λαμπερή πρωταγωνίστρια του ελαφρού τραγουδιού, η Μάγια Μελάγια που έφυγε από τη ζωή,

ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια μετά τον πόλεμο. Από το 1956 εμφανίζεται στον κινηματογράφο αλλά και την επιθεώρηση. Η Μελπομένη Τσιριγώτη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, άφησε εποχή για την φωνή της, την ομορφιά και πληθωρική παρουσία της αλλά κυρίως για το ζωτικό της κέφι που χαρακτήρισε μια Ελλάδα που έβγαινε από έναν πόλεμο, με ανθρώπους πληγωμένους που ήθελαν και ήξεραν να ζήσουν, γλεντώντας και ξεφαντώνοντας.

 

Αρχές της δεκαετίας του ΄60 η Μάγια Μελάγια πηγαίνει στην Αμερική όπου κάνει νέα καριέρα. Επιστρέφει στην Ελλάδα και αν και δεν τραγουδά ξανά και δεν αφήνει ουσιαστική δισκογραφία, το όνομά της παραμένει θρυλικό περνώντας από γενιά σε γενιά.

 

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που γράφτηκε και κυκλοφόρησε ως ανέκδοτο για την Κατίνα Παξινού, που χωροφύλακας σταμάτησε το αυτοκίνητό της στον δρόμο για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, απαγορεύοντάς της να συνεχίσει. Και όταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια διαμαρτυρήθηκε λέγοντάς του «Μα είμαι η Κατίνα Παξινού, έχω παράσταση», εκείνος απάντησε αποστομωτικά : «Δεν ΄πα να ΄σαι και η Μάγια Μελάγια, δεν περνάς !».