Μουσική

«Cantata Greca». Ο Moni Ovadia ερμηνεύει Γιάννη Ρίτσο

Με αφετηρία τη μεγάλη του αγάπη για τη νεοελληνική ποίηση αλλά και βαθιά προβληματισμένος από την πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα ο Moni Ovadia (Μόνι Οβάντια) επιστρέφει σε ένα παλαιότερό του σχέδιο το “Progetto Odissea”.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θέτει κρίσιμα ερωτήματα για τις απαρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στο πλαίσιό του παρουσιάζει την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ένα δίγλωσσο ρεσιτάλ, στα ελληνικά και τα ιταλικά, σε μορφή ορατορίου και γενικό τίτλο “Cantata greca” με τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου “Δελφοί” και “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος“.

Σε αυτά ο ποιητής παρουσιάζει τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις αδυναμίες στο μεν πρώτο ενός παλιού επιστάτη στα ερείπια των Δελφών ο οποίος εξαντλημένος από την ρουτίνα της δουλειάς βλέπει να σβήνει η ομορφιά του θρυλικού παρελθόντος, τα αγάλματα και τα κτίρια μέσα από μία καταναλωτική αδιαφορία και την πικρία μιας τουριστικής αντιμετώπισης, και στο δεύτερο μιας μορφωμένης και από καλή οικογένεια γυναίκας της οποίας οι φιλοδοξίες και τα όνειρα έχουν ματαιωθεί, η οποία μιλά εκ βαθέων για την ανελέητη δράση του χρόνου, την αλλοίωση, τις μνήμες, το χθες και τα αντικείμενά του που σιγά-σιγά καταρρέουν και σβήνουν, την ανάγκη να προχωρήσει και την αδυναμία να το πράξει.

Και τα δυο πρόσωπα απευθύνονται σε ένα βωβό πρόσωπο και αυτός ακριβώς ο αμίλητος συνομιλητής είναι το σημείο σύνδεσης ανάμεσα στα δυο ποιήματα.

Το ποίημα “Δελφοί” γίνεται μουσικό έργο χάρις στη σύνθεση του μεγάλου Piero Milesi (Πιέρο Μιλέζι) που εντάσσει τον τόπο και κάποια μουσικά θραύσματα της ελληνικής παράδοσης σε μια δυναμική και αποτελεσματική μινιμαλιστική γραφή, όπου η φωνή και ο λόγος, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά, γίνονται αναπόσπαστα εργαλεία της σύνθεσης. Ενώ, στο “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” η μουσική του Μπετόβεν ζωντανά επί σκηνής με τον Vincenzo Pasquariello (Βιντσέντζο Πασκουαριέλλο), στο πιάνο, συνοδεύει δικαιωματικά το αριστουργηματικό κείμενο του Ρίτσου.

Cantata Graca, M.Ovadia -1

Ο Moni Ovadia γεννήθηκε το 1946 στο Plovdiv της Βουλγαρίας από οικογένεια εβραίων σεφαραδιτών. Μετά την αποφοίτησή του, ως πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, ξεκινά την καλλιτεχνική του καριέρα ως ερευνητής, τραγουδιστής και ερμηνευτής λαϊκής και έθνικ μουσικής από διάφορες χώρες.

Με αφορμή την πρόσφατη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση στην Ελλάδα, που επαναφέρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τις απαρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο καλλιτέχνης επανέρχεται με το ¨Progetto Odissea” και πραγματοποιεί ένα δίγλωσσο ρεσιτάλ σε μορφή ορατόριου (ελληνικά/ιταλικά) με 440 στίχους από την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη και το Cantata greca.

 

Δελφοί

Ερμηνεία: Moni Ovadia

Μουσική: Piero Milesi

Σονάτα του Σεληνόφωτος

Ερμηνεία: Moni Ovadia

Πιάνο: Vincenzo Pasquariello

Μουσική: Ludwig van Beethoven

Σύλληψη video: Elisa Savi, Tommaso Lagattolla

Επεξεργασία 3D: Vincenzo Caivano

Δημιουργία video: Andrea Bocca/logout studio Torino

Info

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, ώρα 21:00

Μια παράσταση Εμπνευσμένη από δύο ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

Σε μετάφραση του Nicola Crocetti

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλική Σχολή Αθηνών,

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια: 80′ (με διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίων: 3€, γενική είσοδος