Μουσική

Από τη Θεσσαλία ..στη Βασιλεία

Στην Ευαγγελική εκκλησία Zwinglihaus, στην Βασιλεία, θα εμφανισθεί απόψε Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου το κουαρτέτο πνευστών «Ὁ Ἦχος ὡς Ἔχει», ένα κουαρτέτο ξύλινων πνευστών, ενίοτε κουιντέτο με την προσθήκη κόρνου, που δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και μια δεκαετία σε όλη την Ελλάδα.

Το σύνολο αποτελείται από τους Τσιαρδάκα Γεώργιο (φλάουτο), Χατζούλη Δημήτριο (όμποε), Κοτρώτσιο Στέλιο (κλαρινέτο), και Αποστολίδου-Καραμανώλη Ευδοξία (φαγκότο), σε έργα κουϊντέτου συνδράμει η κορνίστα Χολέβα Νέλλη και στα έργα με πιάνο ο Νίκος Αδρασκέλας.

Η αποψινή συναυλία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα θα σταλούν σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει και δεύτερη συναυλία την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Λίσταλ, την πρωτεύουσα του καντονιού της Μπάζελ-Λάντσαφτ, στο κέντρο πολιτισμού Kulturscheune.

Θα παρουσιαστούν το κουιντέτο για πιάνο και πνευστά του Γάλλου συνθέτη Albéric Magnard αριθμός έργου 8, το «Χρονικό της Ηπείρου» του Τάκη Καλογερόπουλου για κουιντέτο, το έργο «viii.1988» του Παναγιώτη Δημόπουλου και το “Rondo Indeciso” της Αθανασίας Κοντού. Τα δυο τελευταία είναι σεξτέτο για πιάνο και πνευστά που γράφτηκαν ειδικά για το σύνολο και θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελβετία.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία και την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

 

”Ὁ ἦχος ὡς ἔχει”

Το σύνολο ξύλινων πνευστών ”Ὁ ἦχος ὡς ἔχει” διακρίνεται για την ιδιαίτερη παρουσία του τα τελευταία χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο της Λάρισας . Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και σε άλλες πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα σύνολα αυτού του είδους στη χώρα έχει ως στόχο να αναδείξει το πλούσιο ρεπερτόριο που έχει γραφτεί για κουαρτέτο και κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Επίσης, έχει παρουσιάσει συνθέσεις οι οποίες βρίσκονταν στην αφάνεια, όπως το κουιντέτο με πιάνο του A.Magnard, το κουαρτέτο με πιάνο του J.Amberg, το κουιντέτο πνευστών του Α.Τanev κ.α.