Μουσική

Ανοιχτή επιστολή συνθετών προς τον Πρωθυπουργό

Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις συναυλίες και να καταργηθεί ο αναχρονιστικός και «παράνομος» φόρος της Φρειδερίκης (!) ζητά με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό οικονομικών και

τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών “ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ”, μέλη του οποίου είναι το σύνολο σχεδόν των μουσικών δημιουργών της χώρας.

Η επιστολή του ΜΕΤΡΟΝ

Αθήνα, 17.5.2015

ΘΕΜΑ:Ανοιχτή επιστολή του“ΜΕΤΡΟΝ” προς τον Πρωθυπουργό.

Προς:

Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Τον Υπουργό Οικονοµικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισµού και Αθλητισµού κ. Νίκο Ξυδάκη

 

Αξιότιµε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ των Οικονοµικών και κ. αναπληρωτή Υπουργέ Πολιτισµού και Αθλητισµού ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών“ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ” ζητά να µην αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες των δηµιουργών– καλλιτεχνών και ιδίως στις συναυλίες. Το επάγγελµα του συνθέτη και στιχουργού βιώνειµια ιδιαίτερα έντονη και παρατεταµένη κρίση που ξεκίνησε ήδη από το 2000. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ιδιαίτερα βάναυσες. Από τις 4 πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες που διατηρούσαν γραφεία στην Ελλάδα οι 3 έκλεισαν τα γραφεία τους και παραµένει ενεργή µόνο µία (UNIVERSAL MUSIC). Παράλληλα διέκοψαν την λειτουργία τους δεκάδες ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες, χιλιάδες δισκοπωλεία και δεκάδες στούντιο ηχογράφησης ενώ πλήθος εταιριών διοργάνωσης συναυλιών έχουν πτωχεύσει αφήνοντας απλήρωτες µεγάλες οφειλές προς τους δηµιουργούς. Η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ την ίδια ώρα που τα εισοδήµατα των ελάχιστων ενεργών συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών και µουσικών έχουν καταρρεύσει. Οι συνέπειες από τα όσα σας περιγράψαµε δεν αγγίζουν µόνον τον κλάδο µας αλλά και όλη την Ελληνική κοινωνία. Ο αριθµός και η ποιότητα των νέων δισκογραφικών παραγωγών έχουν µειωθεί κατακόρυφα, το σηµαντικότερο δε σύγχρονο πολιτιστικό µας προϊόν, το Τραγούδι, γίνεται όλο και φτωχότερο.

Την κρίση όλα αυτά τα χρόνια την προκάλεσαν πολλές αιτίες συνδυαστικά, σηµαντικότερες των οποίων είναι:

  • Η πειρατεία,
  • Η δωρεάν διάθεση CD µε τις εφηµερίδες και τα περιοδικά,
  • Η κατάργηση των µουσικών παραγωγών στο ραδιόφωνο και επικράτηση του playlist,
  • Η αντικατάσταση της σύνθεσης πρωτότυπης µουσικής στον Ελληνικό κινηµατογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο από µουσικές επιµέλειες,
  • Η υπέρµετρη επιβάρυνση µε φόρους, τέλη και εισφορές των συναυλιών και από το 2010 η οικονοµική κρίση που βιώνει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία.

 Όχι άλλο … ΦΠΑ

Από τα δηµοσιεύµατα στον τύπο πληροφορούµαστε ότι η κυβέρνηση διαπραγµατεύεται µε τους θεσµούς την υιοθέτηση ενός ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες ο οποίος θα ανέρχεται µεταξύ 16% και18%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο ΦΠΑ των συνθετών, στιχουργών και λοιπών καλλιτεχνών, καθώς και των συναυλιών από 13% που είναι σήµερα κατά 3 έως 5 ποσοστιαίες µονάδες. Οι επιπτώσεις της αύξησης θα είναι µικρότερες για τις υπηρεσίες των συνθετών – στιχουργών αφού δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους απευθείας στο κοινό αλλά κατά κανόνα σε δισκογραφικές – εκδοτικές και άλλες εταιρείες οι οποίες ήδη υπάγονται στην υψηλή κατηγορία ΦΠΑ. Η αύξηση όµως του Φ.Π.Α. στις συναυλίες θα είναι καταστροφική, αφού θα οδηγήσει σε ισόποση αύξηση των τιµών των εισιτηρίων και θα µειώσει ακόµα περισσότερο το καθαρό έσοδο των συναυλιών.

Να καταργηθεί ο φόρος της Φρειδερίκης!

Υπενθυµίζουµε ότι σήµερα οι συναυλίες– µουσικές σκηνές εκτός από του ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται και µε το φόρο της Φρειδερίκης, που ανέρχεται σε ποσοστό5% στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ως φόρος υπέρ τρίτων, ο φόρος της Φρειδερίκης, εκτός από αναχρονιστικός και παράλογος είναι παράνοµος και πρέπει να καταργηθεί (Πρόκειται για«χαράτσι» που επιβλήθηκε το 1948 επί της τιµής των εισιτηρίων για τα δηµόσια θεάµατα ελέω της βασίλισσας Φρειδερίκης και των “φιλανθρωπικών αισθηµάτων” της για την ενίσχυση των “βορείων επαρχιών” της χώρας που επλήγησαν από τον εµφύλιο πόλεµο).

Το δηµοσιονοµικό όφελος από την τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες θα είναι ελάχιστο(αν όχι και αρνητικό αφού θα οδηγήσει σε µείωση του αριθµού των συναυλιών µελλοντικά) όµως η ζηµιά που θα υποστεί και ο κλάδοςµας θα είναι καταλυτική αφού οι συναυλίες αποτελούν πλέον την τελευταία σηµαντική πηγή εισοδήµατός µας.

Αξιότιµε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ των Οικονοµικών και κ. αναπληρωτή Υπουργέ Πολιτισµού και Αθλητισµού ζητούµε να παραµείνει ο ΦΠΑ των συναυλιών και των δηµιουργών– καλλιτεχνών στην χαµηλή κατηγορία και να µην αυξηθεί και παράλληλα να καταργηθεί ο φόρος της Φρειδερίκης.

Με εκτίµηση,

Για το ΜΕΤΡΟΝ

Ο Πρόεδρος                     Ο Γραµµατέας

Φοίβος Δεληβοριάς     Αντώνης Πλέσσας