Μουσική

Α.Παπαρίζος: “Τα παιδιά μέσω της μουσικής ξεπερνούν την κρίση”

Με ένα όνομα εύηχο και παιγνιώδες που κρύβει τρυφερότητα, αγάπη και περηφάνια, ακόμα και αν παραπέμπει σε ένα χαριτωμένο, αυτοσαρκαστικό σχόλιο για τη γενέθλια πόλη, η Santa Barbara Guitar Orchestra εντυπωσίασε το κοινό που παραβρέθηκε στη μικρή συναυλία που έδωσε κατά την πρόσφατη τελετή βράβευσής της με τον Έπαινο από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Μια ορχήστρα ενθουσιωδών εφήβων που εκπέμπουν ακόμα και από μακριά τον παλμό της ατίθασης ηλικίας τους. Το πάθος τους για τη μουσική τούς μεταμορφώνει σε δεινούς δεξιοτέχνες και σολίστες που γίνονται λαμπεροί πρωταγωνιστές όταν ανεβαίνουν στη σκηνή, δείχνοντας εμφανώς πως είναι γεννημένοι καλλιτέχνες και πρωταθλητές.

«Δεν ξέρω αν διεκδικούμε το βραβείο της καλύτερης εφηβικής ορχήστρας στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα, αυτό που διεκδικούμε είναι το βραβείο μιας ορχήστρας και μιας ομάδας που είναι δυνατή και δεμένη σαν οικογένεια. Ό,τι περνάει ένα μέλος της το περνάνε όλοι μαζί. Αν πονάει το δάχτυλο ενός παιδιού, πονάνε τα δάχτυλα όλων των παιδιών» λέει ο Αλέξανδρος Παπαρίζος, διευθυντής της ορχήστρας, διακεκριμένος σολίστας κλασικής κιθάρας με διεθνείς συμμετοχές, βραβεία και συνεργασίες, συνεργάτης της Λυρικής, και δάσκαλος μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας, όπου ξεκίνησε η ιστορία της Santa Barbara Guitar Orchestra.

Ήταν το 2011, όταν γεννήθηκε η ιδέα της ορχήστρας εφήβων ενώνοντας τις δυνάμεις νέων ταλαντούχων κιθαριστών, που είχαν ως στόχο τη διάδοση της κιθάρας και τη διεύρυνσή της. Μια ορχήστρα που στα χρόνια που περνούν συμπράττει με καταξιωμένους σολίστες, διαφορετικών μουσικών ειδών, πιανίστες, σύνολα εγχόρδων, κρουστούς, χορωδίες.

“Ήταν απροσδόκητη χαρά και τιμή ο έπαινος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, που επιβράβευσε τον κόπο των παιδιών, τα οποία ξεπερνούν μέσω της ορχήστρας και της μουσικής τη βαθιά κρίση που βιώνουν ίσως πιο έντονα εδώ στα δυτικά, πέρα από το σύνορο του ποταμού» εξηγεί ο κ. Παπαρίζος. “Όταν είσαι σε μια περιοχή που κοινωνικοπολιτικά βρίσκεται κάτω από την κόκκινη γραμμή και βλέπεις ότι κάποιο παιδί στερείται για να σπουδάσει και κάνει θυσίες για το ίδιο και την πόλη του, είναι χρέος γονείς και δάσκαλοι, όπως εγώ, να το πιστεύουμε, να το στηρίζουμε και να καμαρώνουμε για τις επιδόσεις του”.

Πάθος, χαρά, σκληρή δουλειά, συστηματική συνεχή πρόβα και τακτική μελέτη είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μέλη της ορχήστρας.

“Δεν υπάρχουν μαγικά”, υποστηρίζει ο δάσκαλος μουσικής. Και αποκαλύπτει πως πίσω από το εύηχο όνομα της ορχήστρας “υπάρχει και μια σκέψη για διεθνή καριέρα που είναι και η ευχή όλων”.

Με ρεπερτόριο που ξεκινά από την μπαρόκ μουσική και φτάνει έως τη σύγχρονη, αγγίζοντας ακόμα και τον κινηματογράφο του Χόλιγουντ, η Santa Barbara Guitar Orchestra έδωσε τις πρώτες συναυλίες στο πλαίσιο του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας, στο Δημοτικό Ωδείο και στο Θέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Ακολούθησε η πρώτη εμφάνιση στο Θέατρο της ΑΣΚΤ και στο Πάρκο Ελευθερίας. Οι συναυλίες άρχισαν να πυκνώνουν, έως ότου πέρυσι η ορχήστρα έλαβε μια πρόσκληση να συμμετάσχει στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ήταν η στιγμή που η Santa Barbara Guitar Orchestra, η οποία αριθμεί αυτήν τη στιγμή περίπου είκοσι μέλη, έγινε γνωστή σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Ήρθε η πρώτη κριτική, η μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και η πρόσφατη βράβευση.

“Η ορχήστρα είναι ανοιχτή σε όλους. Προϋπόθεση είναι όλοι όσοι προσέρχονται να αγαπάνε την κιθάρα και τη Santa Barbara. Πρέπει να πω πως δεν είμαστε απλώς μια ορχήστρα, είμαστε μια οικογένεια. Βγαίνουμε έξω μαζί, τα λέμε, νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο” τονίζει ο κ. Παπαρίζος.

Καθώς τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες, αλλά σπουδαστές μουσικής, διαθέτοντας ωστόσο υψηλή επαγγελματική συνείδηση, επιχειρούν να συμπράξουν στη σκηνή με καταξιωμένους σολίστες. Είναι κάτι που ήδη έχουν πετύχει και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμά τους.

Πολλά από τα παιδιά ονειρεύονται μουσική καριέρα, άλλα σκέφτονται να ακολουθήσουν μια επιστήμη ή και μια τέχνη που θα οδηγεί σε επαγγελματική αποκατάσταση. “Η ενασχόληση με τη μουσική προϋποθέτει σπουδές στο εξωτερικό με πάρα πολλές θυσίες και πάρα πολλή μελέτη, που κάποιος πρέπει να είναι έτοιμος να υποστεί. Θέλει έρωτα, αγάπη, αυταπάρνηση, είναι πρωταθλητισμός, με πολλές χαρές αλλά και λύπες όπως όλα τα πράγματα στη ζωή. Μας ανοίγει το μυαλό και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε διεξόδους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν για όλους. Η μουσική είναι η πιο άμεση τέχνη. Και με τα παιδιά γελάμε και κλαίμε μαζί” καταλήγει ο κ. Παπαρίζος.

Σημαντικός αρωγός της Santa Barbara Guitar Orchestra στέκεται όπως λέει ο δάσκαλος, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου και αρχιμουσικός των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Καλκάνης. Συνοδοιπόροι, οι σολίστες Σπύρος Κουκάκης και Αχιλλέας Ακριτίδης.

Πριν από έναν χρόνο η ορχήστρα προσκλήθηκε επίσημα στο 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, από το Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών, πραγματοποιώντας την έναρξή του, στο κτήριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων. Λίγο αργότερα προσκλήθηκε από τον Δήμο Μεταμόρφωσης, παρουσία 20μελούς σχήματος εγχόρδων της Σταυρούλας Μέντη. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στην αίθουσα συναυλιών του Πειραϊκού Συνδέσμου από κοινού με μεικτή ορχήστρα εγχόρδων, δημιουργώντας επί σκηνής ένα σώμα μουσικών μεγαλύτερο των 40 ατόμων, σπουδαστών και επαγγελματιών. Λίγο αργότερα συμμετείχε στο 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καρδίτσας στην Λίμνη Πλαστήρα, που είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ κιθάρας.

Ο κ. Παπαρίζος μιλάει για την αξέχαστη εμπειρία και την περιπετειώδη διαδρομή, καθώς κάνοντας τον γύρο της λίμνης, έχασαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα να συναντήσουν ακόμη και ένα κοπάδι αγριογούρουνα. “Φτάσαμε κατάκοποι στο φεστιβάλ αργά το βράδυ, έτοιμοι ωστόσο να δώσουμε τη συναυλία μας” θυμάται.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή