Κινηματογράφος

Βραβείο για το ελληνικό “Park”στο Κάρλοβι Βάρι

Το βραβείο «Work In Progress» απέσπασε στο 50ο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι η ελληνική ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου, ταινία που σύμφωνα με την κριτική επιτροπή «τοποθετημένη στα ερείπια μιας παλιάς δόξας

μάς μεταφέρει στο περιθώριο μιας κοινωνίας και αποτελεί ένα πυροτέχνημα ωμής ενέργειας”.
Το «Park», σε παραγωγή της Αμάντας Λιβανού, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο τμήμα «Crossroads» του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο του γαλλικού CNC. Αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου, γνωστή από τις μικρού μήκους «Mecesina» και «Απόσταση».
Στο ίδιο φεστιβάλ τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του ο Ρίτσαρντ Γκιρ πρωταγωνιστής της ταινίας «Time out of Mind» του Όρεν Μούβερμαν, όπου υποδύεται έναν άστεγο που προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την κόρη του. “Είναι μεγάλη τιμή η απονομή αυτού του βραβείου”, δήλωσε ο Γκιρ, “αυτό το Φεστιβάλ έχει να κάνει με τους κινηματογραφιστές. Δεν έχει να κάνει με την επιφάνεια, το γκλάμουρ και τη διαφήμιση. Συγκεντρώνει πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες, καλές ταινίες, ηθοποιούς, σεναριογράφους και ανθρώπους του σινεμά».