Κινηματογράφος

Το «Θεϊκό Κόλπο» του Vinko Brešan

Το «Θεϊκό Κόλπο» είναι μια έξυπνη, αφοριστική κωμωδία που σατιρίζει τις τακτικές της καθολικής εκκλησίας, αλλά και τη ζωή στις μικρές κοινωνίες, που σφύζει από ίντριγκα και πάθη. Με πολλές σπαρταριστές σκηνές και ξεκαρδιστικές ατάκες, αυτή η ταινία από την Κροατία είναι γεμάτη αξέχαστους χαρακτήρες, πανέμορφα τοπία και γερές δόσεις χιούμορ.

Ο πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του, συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο. Με τη βοήθεια του περιπτερά του χωριού τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά που είναι προς πώληση, ενώ αργότερα μπαίνει στο κόλπο και ο φαρμακοποιός του χωριού, ο οποίος αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες. Σύντομα, μία σειρά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα προκαλέσουν το απόλυτο χάος και το αφελές σχέδιο θα φανερώσει όλες τις αδυναμίες του.

 

 

Ο σκηνοθέτης Vinko Brešan, που έχει σημειώσει εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία με τις ταινίες του, επιλέγει μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση τόσο στην αφήγηση όσο στο ύφος, ενώ ακόμα και όταν τα θέματα της ταινίας γίνονται σοβαρά καταφέρνει να μας χαρίσει μια γνήσια διασκεδαστική, σαρκαστική κινηματογραφική εμπειρία.

Τι έγραψαν για την ταινία

«Μία καυστική σάτιρα που διακωμωδεί καυτά ηθικά ζητήματα με έναν έντονα κινηματογραφικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση ρυθμό» Variety

«Μια πολύχρωμη, αστεία , έξω καρδιά ταινία για το σεξ και τη θρησκεία» Screen

«Ένα οπτικό πανηγύρι, μια απολαυστική ανατρεπτική αφήγηση» Prague Post

Η ταινία που απέσπασε το Βραβείο Κοινού Ματιές στα Βαλκάνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2013, θα βγει στους κινηματογράφους στις 14 Αυγούστου από τη Feelgood

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Vinko Brešan

Σενάριο: Mate MatišićLazar Ristovski

Παίζουν: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Marija Škaričić, Dražen Kühn, Jadranka Đokić,

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Mirko Pivčević

Μοντάζ: Sandra Botica Brešan

Διάρκεια: 96’