featured Κινηματογράφος Οι δημιουργοί γράφουν

Το περιπετειώδες ταξίδι του Souls Αll Unaccompanied

Με αφορμή την έναρξη του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το artplay.gr δίνει το λόγο στους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές, που μιλούν για την ταινία τους.  Τον κύκλο ανοίγει ο Γιώργος Τελτζίδης που γράφει για το Souls Αll Unaccompanied που αφηγείται την ιστορία του Μπαχάρ ενός δωδεκάχρονου που φιλοξενείται σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Η Κάτια, μια πρώην κατάδικος που προσπαθεί να βάλει την ζωή της σε τάξη, εργάζεται εκεί ως φροντιστής. Όταν τα πράγματα ζορίσουν για τον Μπαχάρ, η Κάτια θα είναι δίπλα του.

“Μετά την ολοκλήρωση μιας ταινίας, το συναίσθημα που μένει πάντα για καιρό στην επιφάνεια, είναι αυτό της βαθιάς ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Οι ηθοποιοί, το συνεργείο και το πρόγραμμα Mικροφίλμ της ΕΡΤ που είναι ο βασικός χρηματοδότης και η υπομονή που έδειξε στις συνεχείς αλλαγές του σεναρίου.  Μια διαδικασία που δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μιας και όσο προχωρούσε  η έρευνα, τα νέα δεδομένα για την πιστή αναπαράσταση του κόσμου της ταινίας ήταν τόσο σημαντικά που ήταν αδύνατον να αγνοηθούν. Με το διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο, αποφασίσαμε να να κινηθούμε σε εντελώς διαφορετική εικαστική κατεύθυνση, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεργασίες μας.  Μόνιμη αναφορά ήταν η σκληρή  ντοκιμαντερίστικη καταγραφή, κάτι που συνδέθηκε άμεσα με την προσέγγιση στις ερμηνείες.  Η πλειοψηφία των ηθοποιών στην ταινία είναι ερασιτέχνες χωρίς προηγουμένη εμπειρία σε γύρισμα  και κάποιοι από αυτούς έχουν ζήσει αντίστοιχες εμπειρίες με αυτές των χαρακτήρων της ταινίας. Όλοι τους έδειξαν μεγάλο θάρρος στο να βουτήξουν στον ρόλο τους και οι επαγγελματίες ηθοποιοί υπήρξαν προστατευτικοί μαζί τους σε αυτή την προσπάθεια.

Bασικός χώρος της ταινίας θα ήταν το εγκαταλειμμένο σχολείο στην Οκτάβιου Μερλιέ, στο οποίο διέμεναν πολλές οικογένειες προσφυγών. Ένας χώρος με μοναδική κινηματογραφική ενέργεια. Οι άνθρωποι εκεί μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και υπήρξαν συμπαραστάτες της προσπάθειας μας. Ακριβώς μια βδομάδα πριν το γύρισμα, η αστυνομία εκκένωσε το κτήριο, μετέφερε τους προσφυγές σε άγνωστο σημείο και σφράγισε κάθε πιθανή πρόσβαση σε αυτό. Προτίμησα να μην εγκαταλείψω την ταινία και με την βοήθεια των ανθρώπων που δούλεψαν στην παραγωγή, καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να απλώσουμε μια ταινία που θα γυρίζονταν σε έναν βασικό  χώρο, σε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες. Ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να καταλάβω πως το καταφέραμε.

Η διαδικασία του μοντάζ κράτησε μισό χρόνο και με τον φίλο και συνεργάτη Φαίδων Γκρέτσικο, εξερευνήσαμε κάθε πιθανή δραματουργική εκδοχή, “ξαναγράφοντας” για άλλη μια φορά το σενάριο. Για μένα αυτή η ταινία λειτούργησε ως ένα πείραμα πριν το πέρασμα στην φόρμα της μεγάλου μήκους. Τόσο σεναριακά, όσο και σκηνοθετικά δοκίμασα πράγματα που δεν είχα ξανακάνει, μιλώντας όμως για χαρακτήρες γνώριμους και σε άλλα σενάρια μου”.

Γιώργος Τελτζίδης

Cast & Crew:

Κάτια Παπαϊωάννου

Τζουβάνι Γκούιργκους

Μελάντ Νασίντ

Σύρμω Κεκέ

Στέλλα Βογιατζάκη

Βαγγέλης Ευαγγελινός

Αγγελική Γκίκα

Φαίδων Γκρέτσικος

Χρήστος Χαλίλογλου

Κώστας Χαλίλογλου

Ζωή Κολλάτου

Αντρέας  Παύλου

Σκηνοθεσία

Γιώργος Τελτζίδης

Σενάριο

Γιώργος Τελτζίδης, Κάτια Παπαϊωάννου

Εxecutive Producers

Γιώργος Φρέντζος, Χρήστος Πυθαράς

Παραγωγός

Δημήτρης Παπαθανάσης, Γιώργος Τελτζίδης, Δημήτρης Ζάχος

Διευθυντής Φωτογραφίας

Γιώργος Φρέντζος GSC

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Ελένη Βαρδαβά

Ενδυματολόγος

Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Μακιγιάζ

Βασιλική Γιολάντα Κήτα

Ηχολήπτης

Κωστής Κουτελιδάκης

Sound Design

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Μοντάζ

Φαίδων Γκρέτσικος

Color Correction

Noise & Grain

Παναγιώτης Πατσιαούρας

Μουσική

Άκης Καπράνος

Δ. Παραγωγής

Χρήστος Πυθαράς

Βοηθός Διευθ. Παραγωγής

Αλέξης Χατζηγιάννης

Βοηθοί παράγωγης

Γιάννης Θεοδωρόπουλος,  Νίκος Λέζας, Γιώργος Μπόγδανος

Βοηθός Σκηνοθέτη

Δημήτρης Αμπατζής

Σκριπτ

Βαγγελιώ Σουμέλη

Βοηθός Κάμερας

Ιβάν Χαριτίδης

DIT

Γιώργος Καράλιας

Steady Cam

Στέφανος Καλόθετος

Βοηθός ηχολήπτη

Δημήτρης Ρουχίτσας

Ηλεκτρολόγος

Σπύρος Αγγελόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου

Eλένη Λαζαρίδη

Bοηθός ενδυματολόγου

Λαμπρίνα Βλαχογιάννη

Tattoo artist

Μαίρη Μπίκα

Κομμώσεις

Xρυσόστομος Χαμαλίδης

Παραγωγη

ΕΡΤ & Long Shot Films

Συμπαραγωγη

Νoise n Grain