Κινηματογράφος Ντοκιμαντέρ

Το «Express Scopelitis» πιάνει λιμάνι στο Λαΐς

Την ιστορία του θρυλικού Σκοπελίτη, του πλοίου των Μικρών Κυκλάδων, αφηγείται η σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ «Express Scopelitis» , Αιμιλία Μηλού, με αφορμή την προβολή του στις 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου στο θερινό σινεμά Λαΐς της Ταινιοθήκης.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ο Σκοπελίτης δεν είναι μία απρόσωπη επιχείρηση. Είναι ένα σπίτι για το πλήρωμά του, ένας πολύτιμος φίλος-σωτήρας για τους κατοίκους των Μικρών Κυκλαδων, ένα καράβι που το αγαπούν Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες.

Το εβδομήντα λεπτών ντοκιμαντέρ, που συμμετείχε  στο διαγωνιστικό του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «NEWCOMERS», μιλά για τον  Σκοπελίτη, αυτό το ξεχωριστό καράβι, που έχει πρόσωπο και χαρακτήρα και που ταξιδεύοντας μαζί του, μπαίνουμε μέσα στη θαλασσινή ζωή των Μικρών Κυκλάδων. Βλέπουμε πώς ζούνε οι ναύτες στο καράβι και πώς οι κάτοικοι στα νησιά της άγονης γραμμής. Η θάλασσα δίνει χώρο στο χωράφι και ο χορός των κυμάτων οδηγεί στην έκσταση του πανηγυριού.

Όλα συνδέονται με την ομορφιά του τοπίου, τη δύναμη της φύσης, τον αγώνα του ανθρώπου να τη δαμάσει και να ζήσει αρμονικά μαζί της.

Ο ρυθμός και η φόρμα της ταινίας αναδεικνύουν και εξυμνούν έναν τρόπο ζωής ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό.

Η μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη είναι μία σύνθεση από τους ήχους του ίδιου του πλοίου και της φύσης των Μικρών Κυκλάδων.

Στη προβολή της Δευτέρας 27 Ιουλίου στις 9 μμ. την ταινία προλογίζει η σκηνοθέτης Αιμιλία Μηλού και η Εύα Στεφανή. Στην προβολή της 3ης Αυγούστου θα μιλήσει η σκηνοθέτης.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Αιμιλία Μηλού

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Αντιγόνη Γαβριατοπούλου A&GFilms Media Entertainment LTD

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Γιάννης Εξιντάρης N-TRANCE LTD, UK

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Βαγγέλης Πουλής

ΚΑΜΕΡΑ

Φίλη Ολσφέσκι,  Ηλίας Σπυράκης,, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Αιμιλία Μηλού

ΗΧΟΛΗΨΙΑ

Στέλιος Μπουζιώτης, Άρης Παυλίδης

MONTAZ

Αιμιλία Μηλού

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Μάνθος Σάρδης

DCP

Άγγελος Μάτζιος

MIXAGE

Κώστας Βαρυπομπιώτης, Βάλια Τσέρου