Κινηματογράφος

Το αμερικανικό εργατικό κίνημα στον κινηματογράφο

Τρία κινηματογραφικά «διαμαντάκια» περιλαμβάνει το αφιέρωμα της New Star στο αμερικανικό εργατικό κίνημα που παρουσιάζεται έως την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX.

«ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»- SALT OF THE EARTH Χέρμπερτ Μπίμπερμαν

Θα προβάλλεται καθημερινά στις ​18:​00

Κοινωνική 1954 | Ασπρόμ. | Διάρκεια: 94′

Αμερικανική ταινία με τους: Ροζάουρα Ρεβουέλτας, Χουάν Τσακόν, Γουίλ Γκίαρ

Σ’ ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.

 

«PALIKARI- Ν. Βεντούρας

Θα προβάλλεται καθημερινά στις ​20​:​00

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα και εργάστηκε ως προγραμματιστής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2012 αρθρογραφεί στον ενημερωτικό ιστότοπο The Press Project.gr, ενώ έχει συνεργαστεί ως φωτογράφος με δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά. Το «Παλληκάρι», συνέχεια επιτόπιου ρεπορτάζ για το Λάντλοου, αποτελεί την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Η παραγωγός Λαμπρινή Χ. Θωμά εργάζεται στο χώρου του τύπου το 1985, και έχει συνεργαστεί δε δεκάδες ελληνικά και ξένα ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, παραγωγός ή από διευθυντικές θέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της πορείας το έζησε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ. Το «Παλληκάρι» είναι η πρώτη της παραγωγή.

Ένα από τα «άγνωστα κομμάτια» της ελληνικής μετανάστευσης, ταυτισμένο με τη ζωή και τον θάνατο ενός ανυπότακτου Κρητικού.  Ένας θρύλος για τον κόσμο του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Εκατό χρόνια μετά τη σφαγή του Λάντλοου, η ιστορία του Λούη Τίκα, αρχηγού των απεργών-ανθρακωρύχων, ζωντανεύει για πρώτη φορά.  Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής «μία τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να κάνουν να ξεχαστεί».

 «THE WOOBLIES »

Θα προβάλλεται καθημερινά στις ​22:​00

Ντοκιμαντέρ 1979 | Έγχρ. | Διάρκεια: 90′

Η ιστορία των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου ή “Wobblies”, ενός σωματείου με γιγαντιαίο ρόλο στο εργατικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα.

 

 info

ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους,

τηλ.: 2103811147, 2103841689