Κινηματογράφος

«The Smell of Us»: Νεολαία σε σύγχυση ή απλώς αφελείς έφηβοι;

Οι φωτογραφίες του Larry Clark, στο βιβλίο “Tulsa”, ενέπνευσαν στο παρελθόν κάποιους από τους σημαντικότερους δημιουργούς, ανάμεσά τους, τον Martin Scorcese με τον «Ταξιτζή», τον Francis Ford Coppola με το ” Rumble Fish” και τον Gus Van Sant με το ” Drugstore Cowboy”.

Το 1995 προκάλεσε με τη σκληρή και ωμού περιεχομένου ταινία του “The Kids”, με το ασυμβίβαστα αυθεντικό οπτικό στυλ, και το 2012 κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας για το “Marfa Girl” στη Βενετία. O Larry Clark δημιουργεί σοβαρές και εξτρεμιστικές εικόνες, που καταφέρνουν να διαπεράσουν τον θεατή αποτελεσματικά. Είναι άραγε κυνικός και ζοφερός ή απλά χρησιμοποιεί την υπερβολή για να μεγεθύνει τον πυρήνα της αλήθειας, ώστε να γίνει ορατός; Τις ίδιες απορίες έχει γεννήσει και σήμερα με την ταινία του “The Smell of Us”, ένα έργο που έχει λάβει, ποικίλες κριτικές, και στην οποία είναι -για άλλη μια φορά- παρούσα, η εμμονή του με τη νιότη.

 

The Smell of Us-2

Λίγα λόγια για το έργο

Στο Παρίσι, μια παρέα σκεϊτμπορντάδων συναντιέται καθημερινά -πίσω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- για να εξασκηθεί στο αγαπημένο της σπορ, να συζητήσει, «να φτιαχτεί», αγνοώντας παράλληλα το έξυπνο πλήθος των φιλότεχνων που βρίσκεται εκεί. Είναι αχώριστοι, δεμένοι με περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις. Η πλήξη, το δέλεαρ του εύκολου χρήματος και η ανωνυμία του διαδικτύου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του κόσμου τους.

Πρόκειται για μία ταινία με όμορφες στιγμές και εικόνες. Μακρά και παρατεταμένα πλάνα από σεντούκια, βουβώνες, στήθη, μποξεράκια και νιάτα και μια εμφανής σύνδεση με την τέχνη και τον πολιτισμό. Νεολαία σε σύγχυση ή απλώς αφελείς έφηβοι; Μήπως αγωνία για την προσαρμογή στην έναρξη της ενήλικης ζωής; Ίσως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση στο “The Smell Of Us”.

 

The Smell of Us-3

Η κριτική και οι αντιφατικές εντυπώσεις

Είναι ένα έργο που δημιούργησε έντονα αντιφατικές εντυπώσεις στους θεατές και τους κριτικούς. Λατρεύτηκε από κάποιους, μισήθηκε από άλλους. Για τους πρώτους ήταν «τέχνη», για τους δεύτερους «πορνό». Το Hollywood Reporter έγραψε ότι, δυστυχώς, λόγω των ισχυρών δόσεων από εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, αλκοόλ και ναρκωτικών, οι έφηβοι στις ΗΠΑ σίγουρα δεν θα καταφέρουν να απολαύσουν αυτό το ιμπρεσιονιστικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα καταθλιπτικό δημιούργημα για τις εμπειρίες της εφηβικής ηλικίας στις μεγάλες πόλεις του 21ου αιώνα, αφού, τα συντηρητικά μυαλά δεν θα επιτρέψουν τη διανομή της στη μεγάλη οθόνη. Στην Βενετία, σχολιάστηκε η πραγματικότητα που γλαφυρά περιγράφει η ταινία, και τοποθετήθηκε η ύπαρξη της μόνο στον φανταστικό κόσμο του «σκληρού» σκηνοθέτη της. Οι απόψεις διίστανται, και τα συμπεράσματα είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Ο Clark καταπιάνεται με ένα θέμα παγκόσμιο και εγείρει αντιδράσεις. Η εμμονή του για τον κόσμο των εφήβων που διαπνέει το σύνολο του έργου του, είναι κι εδώ κυρίαρχη. Και όπως πάντα, ο Clark παραμένει ανένδοτος, όταν πρόκειται να εκπροσωπήσει την ανθρώπινη εξαθλίωση, ιδιαίτερα όταν αυτή έρχεται από ώριμα άτομα – άνδρες και γυναίκες – που επωφελούνται των νέων. “Σκανδαλώδης” είναι η ετικέτα που εφαρμόζεται συχνά στις ταινίες του, και αυτή δεν θα αποδειχθεί μια εξαίρεση.

Πληροφορίες

27ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
“THE SMELL OF US” ΤΟΥ LARRY CLARK
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 8.15 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ