Κινηματογράφος

Τέσσερα κορίτσια της νύχτας, στο φως της ημέρας

«…Και τι είμαστε εμείς; Είμαστε στιγματισμένες για πάντα».

Στην Ιταλία της δεκαετίας του ΄50 μας μεταφέρει η αξέχαστη ασπρόμαυρη ταινία του Antonio Pietrangeli «Η ΄Αντουα και οι Φίλες της» (Ιταλία, 1961), που επανακυκλοφορεί, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στους κινηματογράφους, από την NEW STAR.

Η ταινία αναφέρεται σε μια περίοδο της Ιταλικής πραγματικότητας κατά την οποία εφαρμόστηκε ο Νόμος Μέρλιν που υποτίθεται απελευθέρωσε τις «κυρίες της νύχτας» από τα πορνεία και τους προαγωγούς, όμως στην πραγματικότητα τις έβγαλε στο δρόμο χωρίς εφόδια και γνώσεις, δακτυλοδεικτούμενες από όλους όσους γνώριζαν την πραγματική τους ταυτότητα και το παρελθόν τους. Η αστυνομία που έπρεπε να τους «καθαρίσει» τα μητρώα, πολύ συχνά δεν το έκανε, ενώ ακόμα και όταν τα χαρτιά τους ήταν «εντάξει» στην πραγματικότητα οι πρώην πόρνες παρέμεναν στο περιθώριο, αφού όλοι ήξεραν ποιες ήταν και τις χλεύαζαν.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η Αντουά και οι φίλες της βγαίνοντας από την «νύχτα», μετακομίζουν στην εξοχή με όνειρα να ανοίξουν ένα εστιατόριο, όμως ο σατανικός Ερκολί ξέροντας ότι δεν μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας χωρίς την έγκρισή του, τις εκβιάζει να στήσουν ένα πορνείο πάνω από το εστιατόριο και να του adua_posterπληρώνουν εξωφρενικά υψηλό ενοίκιο κάθε μήνα.

Στην αρχή οι γυναίκες τα βρίσκουν σκούρα με τις απαιτήσεις της κουζίνας αλλά σύντομα είναι περήφανες για την δουλειά τους και αρχίζουν να εξελίσσονται σαν προσωπικότητες, η Αντουα ερωτεύεται και αποκτά ένα αυτοκίνητο, Η Μαριλίνα έρχεται σε επαφή με το αγοράκι της που έχει δει μόνο λίγες μέρες προηγουμένως μέσα στην τελευταία δεκαετία, η Λολίτα ονειρεύεται να γίνει μοντέλο ή ηθοποιός…

Ρίχνονται όλες στη δουλειά προσπαθώντας να κάνουν το εστιατόριο τους γνωστό για το φαγητό του και να τραβήξουν κόσμο σε αυτό ξεχνώντας προς στιγμήν ότι «είναι στιγμα-τισμένες για πάντα» αλλά ο Ερκολι που συνειδητοποιεί ότι οι γυναίκες δεν ακολουθούν τα σχέδιά του, θυμώνει πολύ. Όταν η Αντουα τον εκθέτει και τον ντροπιάζει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Αυτή η μαυρόασπρη ταινία είναι ένα διαμαντάκι της Ιταλικής φιλμογραφίας με ένα βατό σενάριο και εξαιρετικές ερμηνείες τεσσάρων γυναικών, της γαλλίδας πρωταγωνίστριας Σιμόν Σινιορέ, της νεαρής Σάντρα Μίλο, της Τζίνας Ροβερε και της Εμανουέλ Ριβά, όλες σε ρόλους γυναικών της νύχτας, που λόγω του νόμου Μερλιν που είχε εφαρμοστεί εκείνη την εποχή στην Ιταλία έχουν μείνει αναγκαστικά άνεργες και προσπαθούν πάση θυσία να ενσωματωθούν στην κοινωνία με τίμιο πλέον τρόπο. Η υποκριτική τους υπογραμμίζεται από τον έμπειρο και χαρισματικό Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στο ρόλο του κλασσικού Ιταλού κομπιναδόρου και εραστή.

Το κλίμα της εποχής συμπληρώνει η εξαιρετική τζαζ μουσική επένδυση του Piero Piccioni, ενώ εμφανίζεται και ο γνωστός τραγουδιστής Domenico Modugno («Volare»).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Antonio Pietrangeli

Σενάριο: Ruggero Maccari, Αntonio Pietrangeli,

Μουσική: Piero Piccioni

Φωτογραφία: Armando Nannuzzi

Κουστούμια: Danilo Donati

Πρωταγωνιστές: Simone Signoret, Sandra Milo, Emmanuelle Riva, Gina Rovere, Caterina Zellero, Marcello Mastroianni.

Διάρκεια: 106΄