Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Τα βραβεία του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην ταινία «Index» σε σκηνοθεσία του  Νικόλα Κολοβού απονεμήθηκε ο Χρυσός Διόνυσος, για τη δεξιοτεχνική χορογραφία της κάμερας σε ένα 12λεπτο μονοπλάνο και την εκπληκτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας, που αναδεικνύει ένα οικουμενικό θέμα, με αφετηρία την απελπισμένη ενέργεια ενός παιδιού, όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή. Το 2015 ο Νικόλας Κολοβός είχε τιμηθεί και πάλι με τον Χρυσό Διόνυσο για την ταινία του «Σύκο».

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας  απονέμεται στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου, για τον απόλυτο ρυθμό, τους επιτυχημένους διαλόγους  και την ιδιαίτερα επιτυχημένη χρήση του κάδρου, στο χτίσιμο μιας νέας σχέσης ανάμεσα σε δύο αγόρια.

Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ απονεμήθηκε στην ταινία «Υπνοβατώντας» σε σκηνοθεσία  Μελίσσα Αναστάση. Για το φόβο και την προσδοκία, που προξενούν στον θεατή οι κινηματογραφικές επιλογές της δημιουργού, ώστε να ωθήσει τον ήρωά της σε πρωτόγνωρες για την ηλικία του ενέργειες.

Το βραβείο Ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία «Κλεονίκη» σε σκηνοθεσία Άννας Αντωνοπούλου, για την ανάδειξη του χαρακτήρα και το αποτύπωμα μιας εποχής που χάνεται, μέσα από τις μνήμες και τη ζωή μιας υπεραιωνόβιας γυναίκας.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ», απονεμήθηκε στην ταινία «Ρουζ» σε σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, για την ολοκληρωμένη και μεστή 1η κινηματογραφική του εμφάνιση.

 

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας δόθηκε στην ταινία «Sad girl weekend» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακαλέα & Λήδας Βαρτζιώτη, για την μεταιχμιακή στιγμή του τέλους μιας εποχής ανεμελιάς και το πέρασμα σε μια νέα κατάσταση.

Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία απονεμήθηκε  στην ταινία «I am Mackenzie» σε σκηνοθεσία Αρτέμιδας Αναστασιάδου, για τη φρέσκια ματιά της σκηνοθέτιδος και τη σωστή καταγραφή των έντονων συναισθημάτων κατά το επώδυνο πέρασμα από την εφηβεία στην πρώτη ενηλικίωση.

Το βραβείο animation απονεμήθηκε στην ταινία «Βίαιη Εξίσωση» σε σκηνοθεσία Αντώνη Ντούσια για ένα δυνατό εικαστικό animation, με βαθιά γνώση των αρχών της κινούμενης εικόνας, που αναδεικνύει σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Το βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Κωστή Θεοδοσόπουλο  για το σενάριο της ταινίας  «Ρουζ», την οποία και σκηνοθέτησε. για μια γοητευτική παρέα κοριτσιών που παρασέρνουν το θεατή σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

 

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας απονέμεται στον Γιώργο Φρέντζο GSC  για την φωτογραφία στην ταινία  «Το βάρος της Θάλασσας»  σε σκηνοθεσία Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ απονέμεται  στην Λίβια Νερουτσοπούλου για το μοντάζ της ταινίας «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας απονέμεται  στην  Σίσσυ Τουμάση για την ερμηνεία της στην ταινία «Το βάρος της θάλασσας» του  Κωστή Αλεβίζου

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας απονέμεται στον Νικολάκη Ζεγκίνογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

Τιμητική Διάκριση Ήχου απονέμεται στον Γιάννη Αντύπα  για την ταινία «Pathologies of everyday life» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου   

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου απονέμεται  στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για την ταινία «Sable Noir» σε σκηνοθεσία Θανάση Τρουμπούκη

Τιμητική Διάκριση  Πρωτότυπης Μουσικής απονέμεται στον Νίκο Γιαννακάκη και Δημήτρη Γιαννούλη για τη μουσική της ταινίας «Chopper» σε σκηνοθεσία Γιώργου Καψανάκη

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών απονέμεται  στον  Χρήστο Συμεωνίδη για την ταινία «Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς» σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Παναγόπουλου

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών απονέμεται στον Βαγγέλη Καμπέρη για την ταινία «Sad Girl weekend»

Τιμητική Διάκριση Μακιγιάζ απονέμεται στην Ιωάννα Λυγίζου για την ταινία «Ρουζ»

Τιμητική Διάκριση Ειδικά Εφέ απονέμεται στους Γιάννη Πατσιαούρα και Berta Valverde για την ταινία “W” σε σκηνοθεσία Στέλιου Κουπετώρη

Η εύφημος μνεία απονέμεται  στον  Αλέξανδρο Κακανιάρη για την ταινία  «Ο Μάγκας » , για μια ταινία που περιφέρεται σε έναν κόσμο φτιαγμένο στα μέτρα του ήρωά της, που και αν μοιάζει πως δεν χωράει πουθενά, χωράει παντού.

Η εύφημος μνεία απονέμεται  και στον Ιώκο-Ιωάννη Κοτίδη, για την εξαιρετική  ερμηνεία του στην ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

Βραβείο PITCHING LAB” ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ  απονεμήθηκε στους Anngelica-Marie  Eshesimua  και Matthew Allen για το project  “The Broken Key” ΗΠΑ

Βραβείο PITCHING LAB” Authorwave δόθηκε στην Kaki Wong για το project  “The Wild Child” Χονγκ Κονγκ, Κίνα

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε και τρείς διακρίσεις ΚΙΝΗΤΡΑ στους εξής νέους κινηματογραφιστές , οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα προτρέποντάς τους  να συνεχίσουν να δημιουργούν στον κινηματογράφο.

Για τον λόγο αυτό το ΕΚΚ αποφάσισε να απονείμει τρία  (3) ισότιμα βραβεία, χρηματικού ποσού ύψους 2.000€ το καθένα, ως ενίσχυση για την πραγματοποίηση της επόμενης ταινίας τους.

Τα βραβεία απονέμονται στους ακόλουθους δημιουργούς:

  • Για την ταινία «Μίλα»  σε σκηνοθεσία  Ανδρέα Βακαλιού
  • Για την ταινία «Ο Καραγκίοζης» σε σκηνοθεσία  Μιχάλη Γιγιντή

  • Για την ταινία «Στο δωμάτιο» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μ. Σωτήρχου

Βραβείο PITCHING LAB” Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Δόθηκε στην Marta Gonzalez De La Vega   για το project   “The Valdomeros” – Ισπανία ως οικονομική ενίσχυση με το χρηματικό ποσό των 2.000€ για την παραγωγή της ταινίας.

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών / Greek Society of Cinematographers (G.S.C.) απένειμε έπαινο  στη Φίλη Ολσέφσκι για την ταινία «Μίλα» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βακαλιού.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελείτο από τον Δημήτρη Χαρίτο, πρόεδρο και μέλη τους Μαρία Λάφη, Σπύρο Σιάκα, Δημήτρη Σπύρου και Γιάννη Φώτου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Grand Prix 2019 απονέμεται  στην ταινία “Brotherhood” , μια ταινία που διατηρεί αυθεντικότητα των χαρακτήρων, δυναμισμό στην αισθητική της σκηνοθεσίας και καταφέρνει επίσης να δώσει μια γεύση ντοκιμαντέρ στην αποτύπωση μιας σύγχρονης τραγωδίας.

Βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται  στην ταινία “Lake of happiness”  για την ευαίσθητη ιστορία και το προσωπικό στιλ σκηνοθεσίας που γέμισε με συναισθήματα και περικύκλωσε το κοινό.

Drama Short Film Candidate for the European Film Awards 2019 απονέμεται  στην ταινία “Weightliifter για την ισχυρή σκηνοθεσία και τη δύναμη της κατάστασής του πρωταγωνιστή στο σύμπαν της ουκρανικής άρσης βαρών

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE απονέμεται  στην ταινία «Maras- Συμμορίες» του  Salvador Calvo σε μια ταινία δράσης με πολύ πειστικό στιλ που μιλά για μια πολιτικά απελπιστικά υπόθεση ανθρώπων εγκλωβισμένων μεταξύ δύο ηπείρων.

#ThisisEU- Ευρωπαϊκές  Αξίες απονέμεται  στην ταινία « Εξομολόγηση»   Ανδρέα Σιεηττάνη για το αντιπολεμικό της μήνυμα και την ανάδειξη της σημασίας του υπέρτατου αγαθού της ειρήνης και συμφιλίωσης  πάνω στα οποία βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η επιτροπή επέλεξε μια ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια δίπολη σχέση μεταξύ κατατρεγμένου και καταδιώκτη, μεταξύ εξουσίας και θρησκείας, όπου δοκιμάζονται αρχές και αξίες εκατέρωθεν, δίνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιo-Ανατολικής Ευρώπης απονέμεται  στην ταινία « Nellie» για τον συμπονετικό φανταστικό κόσμο ενός παιδιού που περνά από τις σκιές και το φως της οθόνης για να μας αφηγηθεί μια ιστορία για ένα οικογενειακό σύμπαν κάπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το βραβείο καλύτερης ταινίας νοτιοανατολικής Ευρώπης απονέμεται στην ταινία.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων απονέμεται  στην ταινία «Story»    Jolanta  Bankowska     σε μια ταινία που αντανακλά τη σύγχρονη κοινωνία στην πανταχού παρούσα τεχνολογία, με ένα ειρωνικό στιλ γεμάτο χιουμοριστικά και οδυνηρά μηνύματα.

Εύφημος Μνεία  απονέμεται  στην ταινία “Pinky Promise  / Υπόσχεση” της   Sophie Linnenbaum μια καυστική κωμωδία μεταξύ φόβου και αγάπης, μια χωρίς οίκτο σάτιρα της δημοκρατίας και της δικτατορίας του λόγου

Βραβείο FIPRESCI  στην ταινία “Brotherhood” , Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία “Pinky Promise / Υπόσχεση”   .

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο Ovidiu Georgescu και τα μέλη Francois Bierry, Jacques Kermabon, Nicolas Khabbaz και Διομίδη Νικήτα.