Κινηματογράφος

Τα «Αστέρια» της «Βίλα Μιζέρια» στη Στέγη

Ο Φεντερίκο Λεόν (γενν. 1975), είναι ένας από τους σημαντικότερους Αργεντινούς καλλιτέχνες, είναι ο δημιουργός ενός ανθρωποκεντρικού θεάτρου, σκληρού και δηκτικού, όπου η μυθοπλασία και η πραγματικότητα συνθέτουν από κοινού τον αφηγηματικό ορίζοντα.

Συμμετέχει στο φεστιβάλ Transitions με μια ομιλία σχετικά με τη δουλειά του, ένα εργαστήριο πειραματικού θεάτρου (έγινε από την Τετέρτη 19 έως την Κυριακή 23 Νοεμβρίου) και την ταινία Estrellas (Αστέρια, 2007), που προβάλλεται σήμερα.

Η ταινία του είναι ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο οι κάτοικοι μιας παραγκούπολης του Μπουένος Άιρες συνειδητοποιούν πως, παίζοντας τους εαυτούς τους, μπορούν να αποκτήσουν μια κερδοφόρα απασχόληση στη βιομηχανία του θεάματος. Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην εξαθλιωμένη Βίγια Μιζέρια 21, το Estrellas είναι το χρονικό της μεταμόρφωσής της σε κινηματογραφικό πλατώ. Κι ενώ οι άνθρωποι των σκουπιδιών μεταμορφώνονται σε αστέρες του σινεμά, ο Λεόν μοιάζει να μας ζητά να αναλογιστούμε τα εξής: Είναι η προβολή της φτώχειας το νέο «εξωτικό φρούτο» του σύγχρονου συγκινησιακού καπιταλισμού; Μήπως, δηλαδή, η φτώχεια ως «καλλιτεχνικό προϊόν» έχει τη δική της αγοραστική δύναμη; Εάν ναι, μήπως η φτώχεια μπορεί να ωφεληθεί από την εμπορευματοποίησή της; Γιατί εάν αυτό συμβεί, τότε μια τενεκεδούπολη μπορεί αίφνης να αποκτήσει… χολλυγουντιανή αίγλη!

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Federico León & Marcos Martínez

Σενάριο: Federico León & Marcos Martínez

Παραγωγή: Jimena Monteoliva & Federico León

ΈκτελεσηκαιΔιεύθυνσηΠαραγωγής: Jimena Monteoliva

Διεύθυνσηφωτογραφίας: Guillermo Nieto, Julián Apezteguia

Μοντάζ: Catalina Rincón

ΚαλλιτεχνικήΔιεύθυνση: Florencia Fernández Feijóo

Μουσική: Nicolás Varchausky / Guillermo Guareschi

Ήχος: Jésica Suárez

Με τους: Julio Arrieta, Esther Arrieta, Sebastian Antinco

info

24 Νοεμβρίου

Μικρή Σκηνή

Διάλεξη 19:00

Προβολή 21:00

Διάρκεια: 64′

Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.