Εικαστικά

Τέχνη και Ιστορία με τη …γλώσσα του Αλέξανδρου Ψυχούλη

Οι κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της γλώσσας βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, στην νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη, συνεχίζοντας μια προβληματική που εμφανίζεται στην δουλειά του από το 1997.


H έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 19:00 – 22:00 στην a.antonopoulou.art

Για να συνθέσει την νέα αφήγησή του ο Ψυχούλης μελετά ένα πραγματικό γεγονός που σχετίζεται με το λεγόμενο «γλωσσικό ζήτημα», ένα μεταρρυθμιστικό παιδαγωγικό πείραμα, την ίδρυση του Ανώτερου Παρθεναγωγείου Βόλου το 1908, με Διευθυντή τον Αλέξανδρο Δελμούζο.

Τα έργα, φτιαγμένα με την ιδιοσυγκρασιακή τεχνική πλεξίματος κορδονιών που ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες δουλειές του, συνδιαλέγονται με ένα βίντεο ερμηνευμένων αποσπασμάτων από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας του Δελμούζου, στην πρώτη ουσιαστικά δίκη που γίνεται για το Ελληνικό Γλωσσικό Ζήτημα, το 1914, ακριβώς εκατό χρόνια πριν.

a.psychoulis

Οι τακτικοί περίπατοι στο ύπαιθρο, το μάθημα χωρίς βιβλία, η νεαρή ηλικία του άνδρα διευθυντή, αλλά κυρίως η χρήση της Δημοτικής γλώσσας – ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό εκείνη την εποχή- σκανδαλίζουν την κεφαλή του κλήρου που με μοχλό μια λαϊκίστικη εφημερίδα της επιρροής του κατορθώνει να φανατίσει μια θρησκόληπτη μερίδα της κοινωνίας του Βόλου. Το σχολείο κλείνει βίαια τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του και ο Δελμούζος, μεταξύ άλλων, κατηγορείται για διαφθορά ηθών και διδασκαλία του σοσιαλισμού και της αθεΐας. Η δίκη πραγματοποιείται στο Ναύπλιο για την αποφυγή επεισοδίων. Οι μάρτυρες κατηγορίας, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, περιορίζονται σε αναμάσημα φημολογιών και ευφάνταστων υπαινιγμών για σεξουαλικού τύπου απρέπειες εντός και εκτός του σχολείου. Η πλημμελής γνώση χειρισμού της καθαρεύουσας της οποίας υπεραμύνονται δημιουργεί μια σειρά τραγελαφικών καταθέσεων που σώζονται στα τυπωμένα πρακτικά.

Πληροφορίες
Εγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 19:00 – 22:00
Διάρκεια Έκθεσης : 27.11.2014 – 24.01.2015
Ώρες Λειτουργίας : Τετ-Παρ 2-8 και Σαβ. 12-4
H Γκαλερί θα παραμείνει κλειστή από 24/12 έως και 2/1/2015