Κινηματογράφος

«Στο Σπίτι»: Μια πολύ καλή αφορμή για έξοδο

Μετά την ελληνική πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας στις 22 Σεπτεμβρίου η ταινία του

Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι» («At Home») κάνει την έξοδό της στις αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία πραγματοποίησε την έξοδό της στους γερμανικούς κινηματογράφους στις 4 Σεπτεμβρίου, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βαθμολογία 5 αστεριών από το αντίστοιχο γερμανικό Αθηνόραμα, το Tip Magazine Berlin, το οποίο τη χαρακτήρισε «μια ταινία πολύτιμη από κάθε άποψη».

Για «μια εξαιρετική ταινία» έγραψε η Berliner Zeitung, ενώ η Die Zeit υπογράμμισε: «Η οθόνη μοιάζει να μεγαλώνει και οι εικόνες της να ξεπερνούν τη κινηματογραφική προβολή, δημιουργώντας ένα πανόραμα, όχι μόνο του ορίζοντα στο Αιγαίο, αλλά περισσότερο των ανθρώπινων αδυναμιών και της αξιοπρέπειας».

 

 

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, υπογράφει εδώ την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το «Έλλη Μάκρα 42277 Βούπερταλ» (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007) καιkaranikolas «Echolot» (Φεστιβάλ Βερολίνου-Τμήμα Φόρουμ 2013) και ταυτόχρονα την πρώτη αμιγώς ελληνική δημιουργία του, γυρισμένη το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα σε παραγωγή του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ελλάδα)και Λάσε Σάρπεν (Γερμανία).

Η ιστορία

Πρόκειται για την ιστορία της Νάντιας, μιας γυναίκας από τη Γεωργία που εργάζεται ως οικιακή βοηθός εδώ και 12 χρόνια σε ένα πλούσιο σπίτι απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη των μελών της οικογένειας. Όταν όμως η υγεία της κλονίζεται από μια σπάνια ασθένεια η μέχρι τότε «οικογένειά» της, που αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, θα αποκόψει κάθε δεσμό μαζί της, εγκαταλείποντάς την κυριολεκτικά αβοήθητη. Ο Καρανικόλας υπογράφει ένα εντυπωσιακό στιλιστικά και βαθιά συγκινητικό σύγχρονο δράμα δωματίου, λουσμένο στο μεσογειακό καλοκαιρινό φως αλλά γεμάτο σκοτεινές πτυχές, φέρνοντας στο νου τα οικογενειακά δράματα του Γιασουχίρου Όζου αλλά και τις ταινίες του μεγάλου Ντάγκλας Σερκ με τα χρώματα, τα σκηνικά και τα κοστούμια να συμπληρώνουν δραματουργικά με καίριο τρόπο τις ερμηνείες, δημιουργώντας το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο παγιδεύεται η κεντρική ηρωίδα ερμηνευμένη συγκλονιστικά από τη Μαρία Καλλιμάνη σε ένα ρόλο που θα μείνει κλασσικός.

Το καστ

Το εκλεκτικό καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Νεφέλη Κουρή. Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιοχάνες Λούις, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Αλίκη Κούβακα, ενώ στη μουσική συναντάμε τη Μαριέττα Φαφούτη η οποία έχει γράψει ειδικά για την ταινία τους στίχους και τη μουσική για το τραγούδι Φως μες στο σκοτάδι, ένα ταγκό που παραπέμπει στην εποχή του μεσοπολέμου και ερμηνεύεται μοναδικά από τη Μαρίζα Ρίζου.

 

 

Η ταινία προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, στο τμήμα Φόρουμ αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές καθώς και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και έκτοτε συνεχίζει μια εντυπωσιακή πορεία στα διεθνή Φεστιβάλ με σταθμούς μεταξύ άλλων στο Κάρλοβι Βάρι, αλλά και στο NewHorizonsστην Πολωνία.

sto spiti poster final

Η ταινία «Στο Σπίτι» είναι εντυπωσιακά επίκαιρη για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη του σήμερα, μια αριστοτεχνική ανατομία της «ελληνικής κρίσης» και του γκρεμισμένου «ελληνικού ονείρου» δοσμένη χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με ακρίβεια, υπόγεια ένταση και ανθρωπιά, τοποθετώντας στο κέντρο της μια γυναίκα. Με τα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη «η Νάντια είναι παράδειγμα αξιοπρέπειας, αφοσίωσης και αυταπάρνησης. Είναι μια πραγματική ηρωίδα γιατί προτείνει ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς. Για μένα στέκει ψηλά γιατί βρίσκει τη δύναμη να συγχωρέσει αυτούς που την αδίκησαν. Πιστεύω πως η μετανάστευση είναι ΤΟ ΘΕΜΑ του 21ου αιώνα, όχι απλά γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την κοινωνία και τους κανόνες της για να το στεγάσουμε, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την ιδέα της ανθρωπιάς για να ζήσουμε μια ζωή που ν’ αξίζει πραγματικά».

Στις 25 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την One from the Heart.