Metamanias Εικαστικά Κινηματογράφος

Στο παλιό Αλφαβίλ

Μετά από μια μεγάλη περίοδο έρευνας, ο εικαστικός καλλιτέχνης και ακαδημαικός Μάνθος Σαντοριναίος, παρουσιάζει  στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ, στο κτήριο του Θεάτρου Φούρνος, μία ατομική έκθεση – εγκατάσταση, με θέμα που προκύπτει από την πολύχρονη σχέση και έρευνά του καλλιτέχνη με την ψηφιακή τεχνολογία και την άποψή του για τη δημιουργική αξιοποίησή της από τον οποιοδήποτε, αφού αποτελεί ένα σύγχρονο, ισχυρό, δημιουργικό εργαλείο  προσιτό πλέον προς όλους.

Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι  ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ αφού η λέξη «τεχνητή», με πολύ μικρά γράμματα σχεδόν εξαφανίζεται.

Σε όλους τους χώρους ενός εγκαταλελειμμένου κινηματογράφου δημιουργείται ένα εικονικό και ταυτόχρονα αφηγηματικό περιβάλλον όπου ο επισκέπτης εντάσσεται μέσα σε αυτό, επικοινωνεί (διαδρά) με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ενώ παράλληλα οδηγεί τη δράση πολλών έργων. Ο στόχος της έκθεσης είναι η ένταξη των επισκεπτών στο έργο.

Το προηγμένο αυτό περιβάλλον, αξιοποιεί το χώρο στον οποίο υπήρξε ο  κινηματογράφος Άλφαβιλ, το όνομα του οποίου είναι δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία Alphaville του Jean-Luc Godard (Ζαν-Λυκ Γκοντάρ). Η ταινία κυκλοφόρησε  το 1965 και περιέγραφε μια δυστοπική Πόλη ελεγχόμενη από τον υπερυπολογιστή Α 60 (Alpha Ville = η Πόλη Άλφα). Το όνομα αυτό έδωσε στον κινηματογράφο η οικογένεια κινηματογραφιστών Στεργιάκη η οποία λειτούργησε τον χώρο για περίπου τρεις δεκαετίες.

Αυτή η συγκυρία δίνει το έναυσμα για να δημιουργηθούν, μεταφορικά, με τη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, στοιχεία, σκέψεις και ερωτηματικά για τις πόλεις που ζούμε 56 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας.

Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία θυμίζει ένα προμηθεϊκό δώρο του οποίου ένα μεγάλο μέρος διατίθεται δωρεάν. Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσει τον δικό του ελεύθερο κόσμο ενάντια σε κάθε παράλογη εξουσία. Η διάσταση αυτή έχει δείξει θετικά δείγματα σε σχέση  με τις κοινότητες που αναπτύσσονται και δρουν με την βοήθεια της τεχνολογίας.   Η ιδέα αυτή χαρακτηρίζεται από  τη φράση που υπάρχει στον χώρο της έκθεσης που αναφέρει: «Για να διεκδικήσεις έναν καλύτερο κόσμο πρέπει πρώτα να τον φαντασθείς».

Στο ευφυές σενάριο της ταινίας Άλφαβιλ, ο Γκοντάρ προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον θεατή και να τον προειδοποιήσει για τα δεινά τα οποία μπορεί να φέρει ο κακός χειρισμός της μηχανής από τον άνθρωπο . Στη Νέα Άλφαβιλ η μηχανή ρωτάει τους ίδιους επισκέπτες για το μέλλον;

Παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην αίθουσα του Θεάτρου  Φούρνος, οι οποίες θα πλαισιώνουν το έργο και θα παράγουν ένα νέο υλικό σκέψεων, διαλόγων και προτάσεων. Ημερίδα – συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη – Ημερίδα συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη. Επίσης θα ανακοινώνονται στα κοινωνικά δίκτυα δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού.

Βασική εκδήλωση είναι η συνάντηση-συζήτηση για τη θεματική Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα. Στοχασμοί για το «τεχνητό» και την Τέχνη στον Άνθρωπο η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00  – 20.30 Θα περιλαμβάνει δύο ενότητες  Α! Τεχνητή νοημοσύνη ή η εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου – μηχανής και Β! Η  θέσμιση της τέχνης στην μεταψηφιακή εποχή

Τη συνάντηση προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο Μάνθος Σαντοριναίος τοποθετεί την προβληματική και τα ερωτήματα τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά την προετοιμασία και ανάπτυξη της έκθεσης.

Συμμετέχουν επίσης: ο Γιώργος Καρυδάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Συντονιστής της Ερευνητικής ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος  Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δρ. Σταυρούλα  Ζώη, μέλος ΕΔιΠ της ΑΣΚΤ και διδάσκουσα του εργαστηριακού μαθήματος Πολυμέσα,  η Εύα Στεφανή σκηνοθέτις και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Θανάσης Μουτσόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών των δύο ενοτήτων και του κοινού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Παραγωγή της έκθεσης

Η ομάδα του Φούρνου

Ντοντό Σαντοριναίου

Μυρτώ Καμβύση

Αριάδνη Φυτοπούλου

Αποστόλης Τσατσάκος

Η δημιουργική ομάδα που συμμετείχε στο έργο

Σταυρούλα Ζώη Δρ. Πληροφορικής , Μέλος ΕΔιΠ ΑΣΚΤ , Εργαστήριο Πολυμέσων

Γιώργος Καρυδάκης Αναπληρωτής  Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Υπεύθυνος Ερευνητικής Ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων                                           και οι συνεργάτες: Γιώργος Αλεξανδρίδης   Μεταδιδακτορικός Ερευνητής,  Κώστας Μιχαλάκης Υποψήγιος Διδάκτορας,  Γιώργος Τριχόπουλος  Υποψήγιος Διδάκτορας,  Γιάννης  Αλιπράντης  Υποψήφιος Διδάκτορας,

Άρτεμις Θεοδωρίδη Αρχιτέκτων – σκηνογράφος

Αποστόλης Τσατσάκος Σχεδιαστής φώτων

Γιώργος Αποστολάκος  Καλλιτέχνης νέων μέσων – Μουσικός

Σοφιαλένα Ξεζωνάκη  Καλλιτέχνης νέων μέσων – γραφίστρια

Κατασκευές: Θανάσης  Θαλασσινός

Ειδικές κατασκευές : Άννα Σαντοριναίου

Γενικές εργασίες : Γιώργος  Κολοβός,  Χρύσα Κατσούλη

Αριάδνη Φυτοπούλου :φωτογραφίσεις

Επεξεργασία βιβλίου :Βάσω Αβραμοπούλου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ  Μαρίκα Τσουδερού