Κινηματογράφος

Στα «Κοράκια» από την Σουηδία ο «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Στην ταινία «Κοράκια» του διάσημου Σουηδού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Γιενς Ασούρ, απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ταινίας (Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος) του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στον πρωταγωνιστή της ίδιας ταινίας, Ρέινε Μπρίνολφσον, απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας.

Ο Ρέινε Μπρίνολφσον ερμηνεύει έναν αγρότη, ο οποίος ζει στην επαρχία της Σουηδίας την δεκαετία του ’70 και προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να σώσει τη φάρμα του από τις κερδοσκοπικές βλέψεις του οικοπεδούχου και από τον «εκσυγχρονισμό».

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος έλαβε η ταινία με τίτλο «Χωρίς όνομα – χωρίς υπογραφή» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ από το Ιράν, ενώ η ίδια ταινία βραβεύτηκε και από την Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) .

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος) απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του “Winter Brothers”  (Δανία, Ισλανδία) .

 

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβε η ηθοποιός Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ από τη Ρωσία.

Το Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στους  Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας «Φορτίο» του Ζυλ Κουλίερ (συμπαραγωγή Βελγίου, Ολλανδίας, Γαλλίας).

Πρώτη Ειδική Μνεία δόθηκε στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για την  ταινία Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς ( ΗΠΑ) και δεύτερη Ειδική Μνεία για τον ήχο της ταινίας “Winter Brothers” .

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν οι: Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός (Παλαιστίνη), Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ) , Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία), Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός (Ελλάδα).