Κινηματογράφος

«Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» του Α. Αποστολίδη

Μια ενδιαφέρουσα βραδιά αναμένεται η Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου καθώς στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 7.30 μ.μ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» και στη συνέχεια

θα ακολουθήσει συζήτηση για τη χρήση της κινούμενης εικόνας και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στη διδασκαλία της ιστορίας.
Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-18) έχει γίνει αφορμή για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μείζον ιστορικό γεγονός που σήμανε το οριστικό τέλος των αυτοκρατοριών, οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα και άφησε εκατομμύρια θύματα, προοιωνίζοντας τις ακρότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια». Μέσα από σπάνια κινηματογραφικά αρχεία, η ταινία απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια, από τη Βοσνία και τη Σερβία, έως την Βουλγαρία, Ελλάδα και Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση για τη χρήση της κινούμενης εικόνας και ειδικότερα του ντοκιμαντέρ στη διδασκαλία της ιστορίας με αναφορά στη χρήση των αρχειακών οπτικο-ακουστικών υλικών και πηγών στην τάξη για την κριτική μελέτη της ιστορίας και την κατανόηση του ‘άλλου’.
Στη συζήτηση μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί:
Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ιστορική σύμβουλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια
Ανδρέας Αποστολίδης, σκηνοθέτης της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια
Martin Voit, εκπαιδευτικός ιστορίας Γερμανική Σχολή Αθηνών
Μιχάλης Κατσιμπάρδης, εκπαιδευτικός καθηγητής Ιστορίας στο 1ο Γυμνάσιο Νέου Ψυχικού
Η συζήτηση είναι ανοιχτή προς όλο το κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία και το ντοκιμαντέρ αλλά ειδικά απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που θέλουν να εφοδιαστούν με γνώσεις, μεθόδους και εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να κατακτήσουν μια κριτική αντίληψη για την κινούμενη εικόνα και τις οπτικές αφηγήσεις.

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Anemon Productions σε συνεργασία με το Goethe-Institut, με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.
H προβολή είναι στα αγγλικά με γερμανικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι στα Ελληνικά και Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση