Κινηματογράφος Παιδί

αniμαsyroς: Προφεστιβαλική εκδήλωση στην Αθήνα

Επτά ετών γίνεται φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς και το γιορτάζει με μία φαντασμαγορική διοργάνωση!

Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται να κατακλύσει την Ερμούπολη της Σύρου με δυνατές πανελλήνιες πρεμιέρες στο μοναδικό θέατρο Απόλλων, το οποίο επίσης γιορτάζει φέτος, καθώς συμπληρώνει τα 150 χρόνια του! Ένα πρώτο δείμα το αθηναϊκό κοινό θα μπορέσει να δει στην προφεστιβαλική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη στις 29 Σεπτεμβρίου.

Φέτος το πρόγραμμα έχει άρωμα γυναίκας και περιλαμβάνει μεγάλα αφιερώματα και υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου.

rocks in-my-pockets 2

Με οδηγό τα δύο διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές και Φοιτητικό), στα οποία θα προβληθούν διεθνείς και εγχώριες μικρού μήκους ταινίες, το αnimαsyros 7.0 έχει ως στόχο να δημιουργήσει και φέτος, από τις 02 έως τις 06 Οκτωβρίου, μια μοναδική κινηματογραφική ατμόσφαιρα στην κοσμοπολίτικη καρδιά των Κυκλάδων.

 

Αυλαία με Eggs και πολύχρωμα τέρατα

Φέτος, το στούντιο LAIKA φέρνει στο επίκεντρο του Φεστιβάλ τον ήρωα Eggs και τα συμπαθέστατα τέρατα φίλους του, πρωταγωνιστές της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας Boxtrolls, η οποία θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και με εκλεκτό προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο του στούντιο Μark Shapiro (USA).

 

 

Το Boxtrolls βασίζεται στο βιβλίο του Alan Snow και διαδραματίζεται στην Βικτωριανή εποχή. Στην πόλη Cheesebridge, τα Boxtrolls ζουν υπόγεια και παρά την κακή φήμη τους είναι, στην πραγματικότητα, γλυκύτατα τερατάκια που μεγαλώνουν ένα ορφανό παιδί σαν δικό τους. Όταν θα απειληθούν από τον κακό Archibald Snatcher, ο Εggs θα βάλει τα δυνατά του να τα σώσει. Θα τα καταφέρει;

 

Προ-φεστιβαλική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη

 

MarkShapiro1

Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρόγευση του αφιερώματος, αλλά και όλων των δράσεων της φετινής διοργάνωσης στην πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση του αniμαsyroς που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς), παρουσία του Mark Shapiro και άλλων δημιουργών.

 

Ευρωπαϊκός αέρας: Γαλλία – Κροατία – Εσθονία

Πιστό στην προσπάθειά του να αναδεικνύει και τις λιγότερο γνωστές πτυχές του θαυμαστού κόσμου της animation κινηματογραφικής κοινότητας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος ιδιαίτερα και πλούσια αφιερώματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

tante-hilda-1

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Γάλλο δημιουργό ταινιών animation Jacques-Rémy Girerd,ιδρυτή του περίφημου στούντιο Folimage, με την προβολή των ταινιών του “Tante Hilda”, όπου η ομώνυμη πρωταγωνίστρια πασχίζει να σώσει τον κόσμο από μια επικείμενη οικολογική καταστροφή και το επίσης υπέροχο “Mia et Migou”.

 

 

Με κατεύθυνση προς Βορρά, άλλα σπουδαία αφιερώματα που πλαισιώνουν φέτος το Φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία) που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει και η “δραστήρια” Εσθονία, με αφιερώματα στο Φεστιβάλ και Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-Φεστιβάλ του Animated Dreams τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

 

Με άρωμα γυναίκας: Woman in Anima |Signe Baumane

rocks-in-my-pockets-signe-baumane-

Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Το αφιέρωμα με τίτλο “Woman in Anima” περιλαμβάνει προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Signe Baumane, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως το πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι “Rocks in my pockets” αλλά και ταινίες όπως το “Sita sings the blues” της Nina Paley.

 

 

Στο animasyros 7.0 θα προβληθούν φέτος 100 ταινίες, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια. Το φετινό φεστιβάλ διαθέτει όμως και μια καινοτομία, καθώς πολλές από τις προβολές που θα γίνουν στο θέατρο Απόλλων θα αναμεταδοθούν μέσω live streaming για να τις δουν και όσοι δεν θα μπορέσουν να επισκεφτούν τη Σύρο.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη