Σοκ προκάλεσε σε ολόκληρο τον κόσμο η είδηση του θανάτου του Ρόμπιν Γουίλιαμς, του ηθοποιού με τα θλιμμένα μάτια που έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να γελάσουν και άλλα τόσα να συγκινηθούν.
«Έκανε τον κόσμο να γελάει και να σκέφτεται”, έγραψε σε μήνυμά του ο Κέβιν Σπέισι, ενώ ο Τέρι Γκίλιαμ, ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού “Βασιλιά της Μοναξιάς”, μίλησε για “το πιο εκπληκτικά διασκεδαστικό, λαμπερό, βαθύ και αστείο θαύμα του μυαλού και του πνεύματος”.
Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του, όπως επιβεβαιώνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία γι αυτό και δεν τις αναδημοσιεύουμε. Μένουμε στον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, που παλεύοντας με την κατάθλιψη χάριζε γέλιο σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, καθώς διέθετε εκρηκτικό ταλέντο, μυαλό που άγγιζε την ιδιοφυΐα, μια παθολογική ευγένεια που ξεπερνούσε τα όρια της συστολής, αλλά και γενναιοδωρία.
Το έλεγε και ο ίδιος, αφού περιέγραφε τον εαυτό του ως συνεσταλμένο παιδί που κέρδισε την εκτίμηση των συμμαθητών του, όταν συμμετέχοντας στη θεατρική ομάδα του σχολείου του, ξεπέρασε τη συστολή, κάνοντάς τους να γελάνε. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι –ως παιδί- είχε πέσει θύμα bullying, λόγω του βάρους του, κάτι που τον έκανε να απομονώνεται.
Έκανε ντεμπούτο στον κινηματογράφο το 1981 ως “Ποπάυ”, αλλά πέρασε απαρατήρητος. Έξι χρόνια αργότερα ωστόσο κατάφερε και προσέλκυσε κοινό και κριτικούς με το ” Καλημέρα Βιετνάμ” (1987), κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα και θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Η απογείωση του ταλέντου του έγινε με την ταινία “O Κύκλος των Χαμένων Ποιητών”, που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ωστόσο το φιλμ, που θεωρείται από πολλούς η καλύτερη ταινία του, είναι το “Fisher King” ( Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς) του Τέρι Γκίλιαμ, το 1991 ( τρίτη υποψηφιότητα του για Όσκαρ).
Τελικά το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου ήρθε με την ταινία “Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ” , του 1997, σε σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ. Αφηγείται την ιστορία του 20χρονου επιστάτη Γουίλ Χάντινγκ, ενός ιδιοφυή νεαρού που αναγκάζεται να δει έναν ψυχολόγο και να κάνει μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών με έναν καθηγητή ώστε να αποφύγει τη φυλακή. Μέσω της θεραπείας του, ο Γουίλ επανεκτιμά τις σχέσεις του με τον καλύτερό του φίλο και την αγαπημένη του, ενώ έρχεται αντιμέτωπος με τα συναισθηματικά του προβλήματα και παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του.
Η ζωή του Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν μια μάχη με δαίμονες, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, λόγοι που διέλυσαν την προσωπική και οικογενειακή ζωή του. Το σοκ που έπαθε όμως, βλέποντας να πεθαίνει άνθρωπος μπροστά στα μάτια του από ναρκωτικά, στάθηκε αρκετό να τον κάνει να απομακρυνθεί από τις ουσίες.
Ο θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς προκάλεσε συγκίνηση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πολλοί είναι αυτοί που δάκρυσαν μαθαίνοντας την είδηση. Σοκαρισμένοι είναι οι άνθρωποι που τον γνώριζαν και οι οικείοι του. Ιδιαίτερα συγκινητικός είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο τον αποχαιρετά η 25χρονη κόρη του Ζέλντα, ηθοποιός και η ίδια, με ένα μήνυμα από τον “Μικρό Πρίγκηπα” του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ:
” Όταν το βράδυ θα κοιτάς τον ουρανό, θα μοιάζει σαν να γελάνε όλα τα αστέρια. Εσύ και μόνο εσύ, θα έχεις αστέρια που γελούν. Σε αγαπώ. Μου λείπεις. Θα προσπαθώ να συνεχίσω να κοιτάω ψηλά”.
Μάνια Ζούση