Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Οι νικητές στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

«Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους», σημείωσε στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας, απονέμοντας τη «Χρυσή Αθηνά» στην στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex», επιβραβεύοντας επιπλέον «την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση» της ταινίας.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε στην ταινία «20.000 ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ» της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν, «για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα».

Το Βραβείο Σεναρίου στο «ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ» της Λούνα Κάρμουν, καθώς η ταινία «έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο».

Ειδική Μνεία δόθηκε στα «ΣΧΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ» του Άντονι Σιμ «για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων», καθώς και στη «ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ» του Τιμ Κρούγκερ «για το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν».

Το Βραβείο Κοινού Fischer δόθηκε στο «ΡΙΣΕΛΙΕ» του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί, που τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της οποίας πρόκειται για «μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

ΓΚΑΙ ΛΟΤΖ, κριτικός κινηματογράφου – Πρόεδρος

POKA-YIO, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων

ΑΝΑΙΣ ΕΜΕΡΙ, διευθύντρια του Geneva International Film Festival

ΚΡΙΣΤΕΛ ΓΙΟΥΝΕΣ, συνιδρύτρια της Bee On Set Productions

ΣΙΑΜΑΚ ΕΤΕΜΑΝΤΙ, σκηνοθέτης και παραγωγός.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το ντοκιμαντέρ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ της Άσμε Ελ Μουντίρ τιμήθηκε με το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Ειδική Μνεία δόθηκε στο QUEENDOM της Άνια Γκαλντάνοβα

και στο 20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ του Μστισλάβ Τσέρνοφ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Το ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ του Νεριτάν Ζιντζιρία απέσπσε τη ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής «ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση  με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε ο ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, ενώ το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ το MIDNIGHT SKIN του Μανώλη Μαυρή.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ δόθηκε στην  ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ, του Αριστοτέλη Μαραγκού, με το βραβείο να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη του τμήματος σεναρίου Ant1 Media Lab. Η ταινία απέσπασε και το βραβείο του ONASSIS AWARD που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ δόθηκε στον Καραφίλ Σένα για την ταινία ΔΙΑΒΑΣΗ, των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη, «μία ερμηνεία που θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά – γιατί ο συγκεκριμένος ηθοποιός εμπιστεύεται το σώμα του, την εκφραστικότητα του προσώπου του, και δεν νιώθει καμία ανάγκη να «φωνάξει» τον χαρακτήρα του. Απλώς, κουβαλά την μελαγχολία, την μοναξιά, την απρόσμενη ελπίδα διαφυγής στο βλέμμα του», σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής.

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ δόθηκε στη Σοφία Σιμώνη για την ταινία DAYS OF A LILAC SUMMER, της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου, «μία ηθοποιό που έγδυσε την ερμηνεία της από περιττά κι απέδωσε την έφηβη ηρωίδα της αληθινά, συναισθηματικά και ανεπιτήδευτα κάνοντας κάτι δύσκολο να μοιάζει απλό».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ απέσπασε το ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΨΑΡΙ του Κωνσταντίνου Χαλιάσα.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος

ΟΡΦΕΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΔΗΣ, ηθοποιός

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ, εκδότρια (εκδ. Δώμα)

ΠΟΛΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, κριτικός κινηματογράφου

ΒΙΚΥ ΜΙΧΑ, παραγωγός.

Μάνια Ζούση